Csúcsra tört a Nógrád megyeiek vásárlási láza a húsvét előtti napokban

A Google folyamatosan frissíti a koronavírus-járvány terjedése okozta, az utazási és helyváltoztatási szokásokban bekövetkezett változásokat ismertető jelentését. A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra és Nógrád megyére vonatkozóan is. A legfrisebb adatok szerint Nógrád megye lakosságától csak a somogyiakban égett nagyobb vásárlási láz a húsvét előtti napokon (valamint nagyszombaton).

A legfrissebb elemzés szerint Nógrád megye lakói majdnem 30 százalékkal több időt töltöttek az élelmiszerboltokban az elmúlt másfél hónap során, mint az összehasonlításként vizsgált tavalyi, év eleji időszakban – ez markáns eltérés az országos 11 százalékos emelkedéssel szemben.

Sőt, a húsvét előtti napokban és nagyszombaton arányaiban véve több időt töltött élelmiszerboltokban és piacokon a megyei lakosság, mint a karácsonyt megelőző időszakban.

Az egyéb kiskereskedelmi üzletekben bár nem változott a tartózkodási idő a bő egy évvel ezelőttihez képest, ez egyben mégis jelentős eltérést jelent az országos trendektől. Hazai összevetésben ugyanis negyedével kevesebb időt tartózkodik ilyen boltokban a lakosság a 2020. január 3. és február 6. közötti öthetes időszakban mért mediánértékhez képest.

A járványügyi korlátozások hatása nem meglepő módon visszaköszön a lakóövezetekben eltöltött időben is: a Google helyadatai szerint Nógrád megyében tíz százalékkal több időt töltünk otthonainkban, ami megfelel az országos átlagnak is. Bár ez a mutató alacsonynak tűnik, fontos szem előtt tartani, hogy az otthonokban (és közvetlen környékükön) a munkahely mellett alapesetben is a legtöbb időt töltjük, tehát alacsony százalékos emelkedés is jelentősebb időbeli növekményt jelent a mindennapok során.

A közösségi mobilitási jelentések célja, hogy statisztikákat mutassanak arról, mi változott a koronavírus-járvány elleni küzdelem során bevezetett irányelvek eredményeként. A Google hangsúlyozza, hogy a jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozták létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését. Ez a funkció alapértelmezés szerint ki van kapcsolva az okoseszközökön.

 

Kiemelt grafika: Salgótarján (Fotó: Feledi Gergely)