Csoóri Sándor Program – Támogatás érkezik a nógrádi “hagyománymegélőkhöz” is

Kiemelt fotó: A rimóci Holecz Istvánné Kanyó Margit, a népművészet mestere és Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője a 25. Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon Kapolcson, a Muharay udvarban 2015. július 24-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Mert ahogyan Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója megfogalmazta:

“A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

A kormány 50 millió forintot biztosít a Fonó Budai Zeneház felújításának előkészítésére, a népi kultúrát támogató Csoóri Sándor Programban 2,5 milliárd forintot osztanak szét mintegy 1400 szervezet között – jelentette be a napokban a kultúráért felelős államtitkár.

A világ legjobb világzenei kiadói közé is tartozó Fonó főhajtást érdemel. Tevékenységét erősíti, hogy az UNESCO a táncházmozgalmat és a Kodály-módszert is felvette a védett szellemi kulturális örökségi listára. A Fonó épülete felújításra szorul – indokolta Hoppál Péter a kormánydöntést, amely a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítésére 50 millió forintot ad.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy 1376 jogi személyiséggel rendelkező szervezet kap támogatást a most induló Csoóri Sándor Program keretében. A kezdeményezés célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök szakmai munkájának segítése. A programban a legalább két éve folyamatosan és rendszeresen működő nem hivatásos csoportok vehetnek részt. A program támogatottjai általában 700 ezer forint és 8,2 millió forint közötti összeget fordíthatnak például népviselet készíttetésére, élő népzenei együttesek szolgáltatásainak igénybevételére, szakmai-oktatói költségekre, technikai és eszközbeszerzésre.

Nógrád megyéből támogatást nyert a Bánki Szlovák Hagyományőrző Csoport (1,4 millió forint), a Kazár Táncegyüttes (2,7 millió forint), a palotási Kenderike Néptánccsoport (1,4 millió forint), a tari Kontyvirág Táncegyüttes (1,8 millió forint), a varsányi Muskátli Hagyományőrző Együttes (1,8 millió forint), a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes (2,6 millió forint), a Nógrád Szíve Hagyományőrző Baráti Kör (1,2 millió forint), a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes (8,2 millió forint), a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes (5,2 millió forint) és a vanyarci Rozmaring Hagyományőrző Együttes (2,2 millió forint).

A felvidéki pályázók közül támogatás érkezik a ragyolci Nógrád Kamarához (700 ezer forint), a füleki Rakonca Néptáncegyütteshez (2,4 millió forint) és a rimaszombati Új Gömör Néptáncegyütteshez is (1,5 millió forint). A táncházakat működtetők között Nógrádból 1 millió forintot nyert Mátranovák Község Önkormányzata, ahol idén is lezajlott egy tíz alkalmas rendezvénysorozat, amelyen a falu apraja-nagyja néptáncolni tanulhatott a megye legjobbjaitól.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az idei 2,5 milliárdos támogatás jövőre a duplájára, 5 milliárd forintra nő. Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap tanácsadó testületének elnöke hozzátette, hogy a program keretében két év alatt elérhető 7,5 milliárd forint olyan hatalmas segítség, amelyet a népi kultúra még soha nem kapott Magyarországon. Csoóri Sándor özvegye hozzátette: szeretné, ha a jövőben az autentikus népzenét játszó előadók is jogdíjat kaphassanak.

 

MTI nyomán
Kiemelt archív fotó: A rimóci Holecz Istvánné Kanyó Margit, a népművészet mestere és Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője a 2015-ös Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon Kapolcson, a Muharay udvarban (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)