Csökkent Nógrád megye gazdasági lemaradása

3100.hu Fotó: A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idei díjazottjai és a díjátadók

A legfontosabb mutatókban jobb értékeket értek el Nógrád megye gazdasági szereplői 2014-ben, mint korábban, azaz csökkent a térség lemaradása – derül ki a megye 2014. évét gazdasági szempontból elemző TOP 50 című kiadványból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adóigazgatósága, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Hírlap által tizedik alkalommal elkészített kiadványt ma mutatták be a Geocsodák Házában.

Mint Nagyfalusi Sándor, a megyei adóigazgatóság vezetője ismertette: a megyében 358,4 milliárd forint volt a nettó árbevétel, ez 8,5 százalékos növekedés. Ugrásszerű bővülést, 23 százalékos növekedést mutat az export (ennek múlt évi összege 166,5 milliárd forint), az üzleti eredmény, amortizáció és a személyi jellegű ráfordítások együttes összegéből meghatározott hozzáadott érték pedig 20 százalékkal, 78,2 milliárd forintra nőtt. Az igazgató a gazdasági folyamatokat – egyben a kiadvány tartalmát ismertetve – arról is szólt, hogy a 2014-es évet összességében nyereségesen zárták a nógrádi vállalkozások, a nyereség 2,5 milliárd forinttal több, mint az előző évben volt. Előadásában arról is említést tett, hogy ezeket a folyamatokat a 2015-ös első három negyedévet összegző adatok is alátámasztják. A NAV megyei adatainak összesítése ugyanis azt mutatja, hogy a pozitív folyamatok az esetek többségében tovább erősödtek az idei év első kilenc hónapja során is.

Mint a TOP 50-ben olvasható, az elmúlt évben Nógrád megyében nőtt legkevésbé az egy főre eső GDP és 1 millió 291 ezer forint volt tavaly. A megye leszakadását tükrözi, hogy a sorban előtte álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez viszonyítva is egyre nagyobb – már a 700 ezer forintot közelítő – a különbség. A megyei rangsort vezető Győr-Moson-Sopron megyében 3 millió 652 ezer, Budapesten 6 millió 439 ezer forint volt ez az összeg tavaly. Nógrádban 19 367-an dolgoztak tavaly, 8,5 ezerrel többen, mint 2013-ban. Így a munkanélküliségi ráta 11,7-ről 6,8 százalékra csökkent, döntően a közfoglalkoztatásnak köszönhetően.

A TOP 50-ben, az ötven legjelentősebb vállalkozásban koncentrálódott a megyei saját tőke fele, valamint a külföldi tőkebefektetések 94 százaléka. Az alkalmazotti létszám 43,8 százalékát foglalkoztatták, az áfabefizetések 35,9 százaléka a kiemelt cégektől folyt be. A kiadványban a legjobban teljesítő ötven megyei cég különböző szempontú lajstroma is megtalálható. Hozzáadott érték alapján a Mahle Compressors Hungary Kft., a Palóc Nagykereskedelmi Kft. és a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. vezeti a listát, míg a nettó árbevételt tekintve a Mahle Compressors mögött a Mitsuba Automotive Systems of Europe Autóalkatrész Gyártó Kft. és a Palóc Nagyker található. A legtöbbeket a megyében a Palóc Nagyker, a Wamsler és a Mahle foglalkoztatja.

Az eseményen az NKIK díjainak átadására is sor került. Palócföld Gazdaságáért díjat a cégek közül a Lap-Ép-Ker 1998 Kft. és az EMR Villamosgépgyártó és Javító Kft., míg egyéni kategóriában Tari Miklós vehetett át. A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat idén a Szent Lázár Megyei Kórháznak ítélték oda.

 

MTI | Rádió Focus nyomán

3100.hu Fotó: A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idei díjazottjai és a díjátadók