Csökken a vízszint, de még harmadfokú az árvízvédelmi készültség Ipolytarnócon

Oláh Sándorné az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utcában lévő otthonában Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A szüntelen esőzés az Ipoly vízszintjének emelkedését okozta, így Ipolytarnócnál pénteken 11 órakor elérte a 338 centimétert, ezért elrendelték a néhány nap alatt már harmadszor rendelték el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a településen.

 

Az előre jósolt csapadék miatt a korábban elrendelt elsőfokú készültséget továbbra is érvényben tartották a településen, emellett a kirakott homokzsákok is kint maradtak a házak védelme érdekében. Az elmúlt napok kismértékű apadását követően az ismételt esőzések miatt újabb árhullám indult el a folyón. Pénteken 11 órakor 338 centiméter volt a vízszint Ipolytarnócnál, ezért a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a helyi önkormányzat figyelőszolgálatot tart a településen, emellett felkészültek az esetlegesen érkező magasabb vízállás miatti homokzsákolásra és kitelepítési feladatokra is.

Pénteken késő délután és kora este a Rákóczi útról két felnőtt és négy gyermek, majd szintén a Rákóczi útról további két felnőtt és egy gyermek ideiglenesen kiköltözött otthonából az önkormányzat által biztosított befogadóhelyre, a többi lakó egyelőre saját felelősségére otthonában maradt. A várható magas vízállás miatt a Palóc Mentőcsoport két tagja: a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, valamint a helyi önkormányzat a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányítása mellett további kétszáz homokzsákkal magasította meg a korábban ezernyolcszáz homokzsákból megépített védőgátat.

A vízszint szombaton reggel 406 centiméteren tetőzött, majd megindult a lassú apadás. Ma délelőtt 10 órakor 364 centimétert regisztráltak az ipolytarnóci vízmércénél.

 

Bada Tibor unokáját viszi karjában az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utcában Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)
Bada Tibor unokáját viszi karjában az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utcában Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van emellett az Ipoly folyó mentén Nógrádszakálnál, Balassagyarmaton, Dejtárnál, Ipolyvecén és Honton is, védekezésre azonban jelenleg még egyik helyszínen sincs szükség. A Mátraverebélyi víztározónál a Zagyva patakon folytatott vízkormányzás miatt ugyancsak elsőfokú készültség van érvényben.

Gondokat okoz emellett a belvíz is Nógrád megyében, Balassagyarmaton 18:00-tól másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Itt az Ipoly magas vízállása miatt a város csapadékvíz-elvezető rendszere nem tudja eljuttatni a felgyülemlett csapadékot a folyóba, ezért jelenleg átemelő szivattyúval emelik át a belterületen összegyűlt csapadékvizet az Ipolyba – foglalta össze a helyzetet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Kiemelt fotó: Oláh Sándorné az Ipoly folyó által elárasztott Rákóczi utcában lévő otthonában Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)