Csendesen elfogadták a város idei költségvetését, béremelésekről is döntöttek

 

Múlt héten tartotta februári ülését Salgótarján Közgyűlése. A napirendi pontok között szerepelt a város 2017-es költségvetésének tárgyalása is, melyet végül hozzászólás, kérdés és vita nélkül fogadtak el.

 

A város költségvetésének kérdése évről-évre sarkalatos téma és bár az ahhoz szorosan kapcsolódó intékzedések meghozatalánál rendre kerekedik vita, érkezik hozzászólás, ütköznek a vélemények, az a mi emlékezetünk szerint példa nélküli, hogy magát a költségvetést kérdés és hozzászólás nélkül fogadják el a képviselők. Salgótarján 2017-es költségvetését viszont így fogadták el a múlt heti ülésen – Fekete Zsolt polgármester főbb irányokat és számokat ismertető felvezetője után – 8 igen és 5 nem szavazattal.

A város kiadási főösszege erre az évre 10 milliárd 436 millió forint. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere úgy fogalmazott: az önkormányzat rendkívül fegyelmezett és takarékos gazdálkodásának köszönhetően eredményes évet zárt 2016-ban, így kedvező volt az induló pozíció az idei év tervezéshez. Hozzátette: a 2016-os költségvetés hiányát az előző évi pénzmaradvány felhasználásával és a települési önkormányzatok rendkívüli kiegészítő támogatásával sikerült kigazdálkodni. Az idei költségvetési főösszeg 12,7 százalékkal magasabb a tavalyi tervszámtól. A növekedés egyértelműen a felhalmozási bevételek és kiadások növekedésének eredménye. A központi költségvetésből 2 milliárd 206 millió forintot kap működéséhez idén az önkormányzat. Helyi adók eredményeképpen várhatóan 1 milliárd 664 millió forint folyik be, mely 44 millió forinttal – az építményadó bevételi többletével – magasabb a tavalyi tervszámoknál. Településüzemeltetésre 726 millió forint, köznevelési feladatokra 563 millió forint, szociális és gyermekjóléti feladatokra 878 millió forint, közművelődési-, könyvtári- és múzeumi feladatokra 301 millió forint központi költségvetési forrással számolnak idén Salgótarjánban.

 

Béremelések, támogatások

A települési képviselők és a bizottságok nem képviselő tagjai jelenlegi tiszteletdíját 20 százalékkal emelték meg – a Fidesz-KDNP és az MSZP-DK-TVE frakcióinak közös előterjesztésére. A napirendi pont tárgyalásánál Pataki Csaba, a Jobbik közgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi közhangulatot, illetve még inkább a salgótarjániak általános helyzetét nézve nem jó üzenete van egy ilyen döntésnek, ezért jelezte, hogy nem fogja megszavazni az előterjesztést. Az emelést 12 igen mellett 1 nem szavazattal fogadták el.

“A munkaerőpiaci versenyképesség megőrzése érdekében”, 2017. január 1. napjára visszamenőlegesen egységesen havi bruttó 600 ezer forintra emelték a (részben vagy egészében) önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezető igazgatóinak alapbérét, továbbá az egyéb juttatások keretét évi nettó 700 ezer forintban határozták meg. Az érintettek a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft., a Salgó Vagyon Salgótarjáni Önkormányzati Vagyonkezelő és Távhőszolgáltató Kft., a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft., a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft., a Salgótarjáni Csatornamű Kft., a Salgótarján és Környéke Vízmű Kft. és a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. vezetői.

“A piaci viszonyokhoz és más munkáltatóknál elérhető juttatásokhoz igazodó illetmény-színvonal biztosítása, valamint a munkaerő megtartása érdekében” a költségvetési szervek magasabb vezetői illetményét úgy módosították, hogy az minden esetben elérje legalább a bruttó 500 ezer forintot. Az érintettek a Dornyay Béla Múzeum, a Salgótarjáni Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálata, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzat Csarnok- és Piacigazgatósága vezetői.

Sporttámogatásokkal kapcsolatos döntéseket is meghozott a közgyűlés – erről már korábban írtunk.

 

3100.hu | A kézilabdázókat és a rali megrendezését is külön támogatja az önkormányzat

Támogatást kap a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club és a Salgó 2017 első osztályú raliversenyt szervező Kft.

 

Tolnai Sándor, a Fidesz képviselője a támogatások tárgyalásánál megjegyezte, hogy véleménye szerint ezek odaítélésére a kormány Salgótarjánt segítő és várost anyagilag is támogató intézkedéseinek eredményeképpen kerülhet most sor.

 

Védőoltást kapnak az óvodások

Magyarországon a bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, mely azonban megelőzhető védőoltással, amit célszerű a gyermekek közösségbe kerülése előtt beadatni. Az idei évtől a Salgótarjánban óvodába lépő gyermekek ingyenesen megkaphatják majd a védőoltásokat, amennyiben a szülők azt igénylik. A védőoltások beadása szervezetten, várhatóan május-június hónapokban fog megtörténni annak érdekében, hogy még a szeptemberi közösségbe kerülés előtt kialakuljon a gyermekek szervezetében a védettség. Azt, hogy szeptembertől mennyi óvodást nevelnek majd az önkormányzati fenntartású intézményekben, már korábban összefoglaltuk.

 

3100.hu | Tovább csökken a salgótarjáni óvodai csoportok száma

A 2017/2018-as nevelési évtől kezdődően 41-ről 39-re csökkent az önkormányzati fenntartású intézményekben az óvodai csoportok száma.