Csend Háza épül a szentkúti kegyhelyen

Csend Házát építenek Mátraverebély-Szentkúton, amely a nemzeti kegyhely látogatóinak 2020 végétől egy külön, elcsendesedésre szolgáló helyet biztosít. Ezen túl szabadtéri recepcióval, egészségügyi eszközökkel és kerti berendezésekkel is bővült a ferences zarándokhely infrastruktúrája.

A kegyhely parkjának karbantartására, a zarándokok egészségügyi biztonságát szolgáló orvosi szoba felszerelésére és búcsújárók fogadására létrehozott szabadtéri recepcióra is kapott támogatást a kegyhely, méghozzá a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Ennek köszönhetően a kegyhely műemlékeinek és műtárgyainak rekonstruálására, a kegytemplom szigetelésére és külső festésére, a nyílászárók restaurálására, aszfaltozásra, tájépítészetre, és egy fedett foglalkoztató megépítésére is sor kerül.

A pályázat jóvoltából a kegyhelyen ősszel elkezdődik a Csend Házának építése is, amely a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont kiegészítő épülete lesz; a látogatók számára elvonulásra, a hitélet teljesebb megélésére lesz alkalmas.

Az újjáépített kegyhely egységes arculatába illeszkedő visszafogott, földszintes épület télen is fűtött, meleg helyet biztosít majd az elcsendesedni vágyó látogatóknak – emelte ki Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, aki elmondta azt is, milyen nagy segítség, hogy a búcsúszezonra már mind a kerti eszközöket, mind pedig az orvosi felszereléseket sikerült beszerezni.

A Csend Házának látványtervei (Forrás: Fons Sacer belső egyházi jogi személy | Borbás Építész Műterem Kft.)
A Csend Házának látványtervei (Forrás: Fons Sacer belső egyházi jogi személy | Borbás Építész Műterem Kft.)

A határon átívelő ferences kulturális örökség megőrzésére nyert projekt teljes költsége közel 3 millió euró, amelyből Szentkút mellett Pozsonyban, Füleken és Szécsényben is történnek komoly átalakulások. Többek között megújul a gótikus pozsonyi ferences templom tornya, valamint a szintén gótikus szécsényi ferences templom sekrestyéje és szentélye is.