Mihálygergei csecsemőgyilkosság – Hat év fegyház az elsőfokú ítélet

A Balassagyarmati Törvényszék – mint elsőfokú bíróság – a vádlottat tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 6 év fegyházra ítélte. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezésében ennél hosszabb időtartamú szabadságvesztést kért a nőre.

A bíróság által is feltárt tényállás szerint a vádlott – tudva, hogy terhes – a szülést megelőző napokban több alkalommal keresgélt az interneten szülésindító praktikák iránt, elsősorban a szülés előjelei és a magzatvíz megindításának lehetséges módjai után kutatott. A vádlott aztán 2017. február 20-án délelőtt otthonának mellékhelyiségben megszülte kislányát. Az orvosszakértő vizsgálatok szerint a gyermek 34-36 hetes terhességnek megfelelő fejlettségű koraszülött volt, élve született. A szakértők hozzátették azt is, hogy a gyermeknél nem volt feltárható semmilyen fejlődési rendellenesség, amely életképtelenséget okozott volna.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a következőkben felkavaró részletességgel ismerteti a bíróság a történteket. A vádlott a WC-kagylóból az újszülöttet egy ágytakaróval a fejénél fogva kiemelte, egy dobozba helyezte és a házuk mögötti udvarrészre vitte. Az újszülött nem sírt fel, válla és karja azonban mozgott, levegőt is vett, ám csak rövid ideig, 1-2 percig mutathatott életjeleket. Ezt a nőnek észlelnie kellett. A vádlott ezután az udvarban talált flakonokat és éghető anyagokat dobott az újszülött mellé a dobozba, majd megkísérelte azt meggyújtani. Miután ez nem sikerült, a holttestet a dobozzal együtt egy zsákba tette, majd a ház melléképületében elrejtette.

A bíróság közölte: az újszülött halálának közvetlen oka fulladás volt, melyhez elsősorban ellátatlansága vezetett, valamint az, hogy a ráterített ágynemű megakadályozta a hatásos légvételt. A bíróság szerint az eljárás során nem merült olyan tény vagy adat, mely arra utalt volna, hogy a vádlott cselekményét egyenes szándékkal, vagyis az újszülött halálát kívánva követte volna el. A bíróság álláspontja szerint tehát a vádlott a bűncselekményt eshetőleges szándékkal valósította meg, azaz ugyan felismerte cselekménye lehetséges következményeit, azonban azokba belenyugodott.

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a hasonló jellegű bűncselekmények helyi elszaporodottságát. Enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott büntetlen előéletét továbbá azt is, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte és megbánta. A bíróság egyúttal kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült több mint 1 millió 200 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

 

Kiemelt fotó: Rendőrautók a nő mihálygergei otthonánál 2017. februárjában (Archív fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)