Csáth… – Az alkotók elkezdték a megvalósítást

Négy hónappal a premier előtt elkezdődött a Csáth… című monodráma alkotói folyamata – tájékoztatta honlapunkat a Zenthe Ferenc Színház.

Csütörtökön és pénteken a szerző B. Török Fruzsina, Sándor Zoltán dramaturg, Susán Ferenc rendező, Szalkai Péter filmes és a szerepet alakító Gyuriska János ötletelt a különös életutat bejárt, alig 32 évet megélt orvos, író, zenekritikus életét bemutató műről. A darab ősbemutatója (!) 2016. március 21-én lesz, a Székfoglaló Premier Bérlet közönsége 2016. március 21. és 25. közt láthatja majd a Csáth…-ot.

Csáth Géza író életéből ez idáig színpadi mű nem született. A Csáth… című kortárs magyar monodráma ezt a hiányt igyekszik pótolni. Az alkotás lélektani, művészetfilozófiai és esztétikai utat próbál bejárni, Csáth egészen fiatal korától kezdve, amelyben az élet teljességének elérését tűzte ki célul, hogyan jut el a morfiumtól az öngyilkosságig. Megpróbálja feltérképezni azt, hogy mi taszította a kábítószer felé, mi vette rá, hogy fiatalon lemondjon az alkotó munkáról, s a mesterségesen előcsalogatott álmoknak engedje át képzeletét, s az élettől, a valóságtól való szökésben hogyan látta meg az enyhülést ígérő egyetlen lehetőséget.