Családi nap is kapcsolódik a Medvesi Fotós Maratonhoz

 

Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét tartják a hétvégén a Novohrad-Nógrád Geoparkban Salgótarján környékén és Dél-Szlovákiában: a Medvesi Fotós Maratonon lehetőség lesz többek között kivilágított várak éjszakai fotózására, denevérgyűrűzésre és asztrofotózásra is.

 

A programtól azt várják, hogy az itt készülő több ezer fotó segít majd népszerűsíteni a geoparkot, a Medves-fennsíkot és a tájvédelmet – közölte az MTI-vel a szervező Novohrad-Nógrád Geopark. Mint írták, a harmadik Medvesi Fotós Maratonon csaknem száz önkéntes segíti a fotósokat péntektől vasárnapig, hogy felfedezzék a tájat, és elkészítsék legszebb fotóikat.

 

 

A szakmai partnereknek köszönhetően lesz asztrofotózás, multikopter-bemutató, portré- és szabadtéri modellfotózás, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi bemutatókat, madár- és denevérgyűrűzést, valamint éjszakai rovarmegfigyelést szervez. A fotós maratonra kivilágítják a térség három középkori várát, Salgót, Somoskőt és Füleket. Salgó várában ott lesznek a Börzsönyi Nehézgyalogosok teljes páncélzatban, Füleken a Defensores Történelmi Társulat tagjai várják a fotósokat. Az asztrofotózás és az éjszakai tájképek elkészítése után indulnak a hajnali túrák. A résztvevők nemcsak a napkeltét örökíthetik meg, de olyan helyre is elviszik őket, ahonnan Salgó és Somoskő várai egy képre komponálhatók. A fotósok felfedezhetik a Medvesalja rejtett értékeit is a gömöralmágyi templomnál, a péterfalai tónál és az ajnácskői sziklánál.

 

A programhoz fotópályázat is kapcsolódik. Táj, emberek és élővilág kategóriákban díjazzák a beküldött fotókat, a fődíjat pedig a legjobban teljesítő fotósnak ítélik oda. Ennek részleteiről az alábbi bejegyzésünkben írtunk korábban.

 

3100.hu | Idén is fotópályázat kíséri majd a Medvesi Fotós Maratont

Idén is fotópályázat kíséri majd a Medvesi Fotós Maratont 2016. június 3-5. között immáron harmadik alkalommal várják a világ első határon átnyúló geoparkjába az érdeklődőket a Medvesi Fotós Maraton eseményére. A legjobbnak ítélt felvételeiket idén is fotópályázaton mérethetik majd meg a résztvevők a szakmai zsűri előtt.

 

Idén első alkalommal családi napot is rendeznek. A fotózással nem foglalkozó érdeklődők túrázhatnak, részt vehetnek a különleges mentőszolgálatok bemutatóin, megnézhetik az utazó planetárium műsorát, megkóstolhatják a helyi ételeket, és a gyerekeket játszóház is várja. Ezeknek a programoknak a központja a geopark Eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központja lesz.

 

 

A Medvesi Fotós Maratont Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes kezdeményezte, akik maguk is a Medves vidékén élnek, és szívükön viselik a táj sorsát. Az idei rendezvényre előzetesen mintegy 450-en regisztráltak az interneten.

 

A szervezők kérése

A szervezők az alábbi kérést fogalmazták meg az esemény közösségi oldalán.

Aki nem fotózik, annak a családi napunkat ajánljuk! A salgói vár kivilágítása nem fotós szemmel nézve nem látványos. Amennyiben valaki egy hangulatos éjszakát szeretne eltölteni a várban, az ne pénteken és ne szombaton jöjjön! Kérjük szépen, hogy segítse a programunkat mindenki és inkább vasárnap estére szervezzék a túrájukat. A pénteki-szombati világítás csak a fotósoknak érdekes, hiszen rendkívül gyenge fényerővel mennek majd a lámpák, hogy a várakat a csillagokkal össze lehessen fotózni.

 

 

Fotók: Komka Péter, Drexler Szilárd