Csak kilenc olyan nógrádi település lesz januártól, ahol nem elérhető a falusi csok

Tovább bővíti a kormány a falusi csok-kal érintett települések listáját, így januártól már 2678 településen lesz elérhető a támogatás – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

Ez az országban található ötezer lakos alatti községek több mint 93 százalékát jelenti. A Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos által jegyzett közlemény szerint a falusi csok igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakásvásárlással egybekötött bővítésre és korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére is. A tájékoztatás szerint használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy bővítésére egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege.

A Magyar Közlönyben megjelent, bővített listára új Nógrád megyei településként Berkenye, Magyargéc, Márkháza, Nézsa, Patvarc, Sóshartyán, Szátok, Szirák, valamint Tolmács községek kerültek fel. Így 2021. január elsejétől már ezeken a településeken is elérhető lesz a falusi csok.

3100.hu Fotó: Karancsalja “délkeleti” része, az etesi elágazótól Salgótarján felé
3100.hu Fotó: Karancsalja “délkeleti” része, az etesi elágazótól Salgótarján felé

Azzal, hogy Nógrádban újabb kilenc település került fel a listára a korábbi 113 mellé, csak kilenc olyan község vagy város maradt a megyében, ahol januártól nem elérhető ez a támogatási forma. A falvak közül Diósjenő, Kálló, Karancsság, valamint Szendehely, a városok közül pedig Balassagyarmat, Bátonyterenye, Pásztó, Salgótarján és Szécsény marad ki a kedvezményezettek köréből. A városok az ötezer fő feletti lakosságszám miatt nem kerültek fel a listára, a négy község pedig azért, mert nem csökkent az országos átlagot meghaladó mértékben az ott élők száma az elmúlt években. Érdekesség, hogy Nógrád megyében van egy város is, ahol elérhető a falusi csok, Rétság ugyanis kevesebb mint ötezer lakosú, így itt eddig is igénybe vehető volt a támogatás.