“Cigány tartomány” terve miatt tett feljelentést a Mi Hazánk Mozgalom

Egy észak-magyarországi “cigány tartomány” kialakításának terve miatt, alkotmányos rend elleni szervezkedés vádjával tett feljelentést a Mi Hazánk Mozgalom a Legfőbb Ügyészségen – jelentette be a párt elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Toroczkai László közölte: az Opre Roma Pártnak az a terve, hogy négy magyarországi megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén roma tartományt hoz létre, illetve Kékestetőn kitűzi a roma zászlót. A Mi Hazánk nem szeretne “második Trianont”, ezért csírájában kell elfojtani az ilyen elképzeléseket – közölte Toroczkai László.

Az Opre Roma Párt elképzeléséről 2017 őszén írtunk, amikor a Nemzeti Választási Bizottság megtagadta a területi autonómiára vonatkozóan benyújtott népszavazási kérdésük hitelesítését. Az ügynek most az adott aktualitást, hogy Toroczkai László “provokatív videóüzenetet” kapott a napokban Kamarás Istvántól, az Opre Roma Párt elnökétől, illetve ugyanezen a napon, “nem eldugott zugokban élő romák, hanem egy szervezett csoport nevében” érkezett hozzá egy polgárháborúval fenyegetőző szöveteges üzenet is “egy magát cigány embernek valló személytől”. Hogy a két üzenet között van-e összefüggés, a hatóság feladata lesz kideríteni – fogalmazott Toroczkai László a sajtótájékoztatón.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Toroczkai László (Fotó: MTI/Illyés Tibor)