Bronzérmes lett a lány strandkézilabda-válogatottal Hadfi Gréta az ifjúsági olimpián

Egyetlen egy csapat volt az ifjúsági olimpia hétfőtől ma estig tartó strandkézilabda küzdelmeiben, akik le tudták győzni a mieinket: a vendéglátó argentinok.

Kétszer is, mindkétszer szétlövésben 7-6-ra, ezzel pedig összesítésben mindkét találkozáskor 2-1-re nyertek az ifjúsági olimpiát rendező ország fiataljai. Az első vereséget a csoportkörökben szenvedtük el ellenük, de az “nem osztott, nem szorzott” semmiben, nem úgy mint a ma délelőtti találkozás. Az elődöntő első félidejében 20-18-ra nyert az ellenfél, a második félidő viszont 16-12-re a mieinké lett. A szétlövésben 7-6-ra nyertek az argentinok, így ők jutottak a döntőbe, míg a magyar lányoknak a bronzmérkőzés jutott.

Strandkézilabdázó lányaink – Európa- és világbajnokként érkezve az ifjúsági olimpiára – Amerikai Szamoával, Tajvannal, Oroszországgal, Horvátországgal és Mauritius-szal egy csoportban kezdték a küzdelmeket Buenos Airesben hétfőn. A szerdáig tartó csoportkörök mind az öt mérkőzését megnyerve jutottak a középdöntőbe. Ide a két csoport első három-három helyezettje jutott, akik magukkal vitték a saját csoportjukból szintén továbbjutók elleni eredményüket, illetve további három mérkőzést játszottak a másik csoport legjobbjaival. Mivel a magyar lányok hibátlan teljesítménnyel érkeztek meg ide a csoportkörökből, már egyetlen győzelem elég volt az elődöntő egyik helyének kiharcolására. Paraguay ellen ez rögtön az első meccsen meg is született, majd következett az argentinok ellen elvesztett meccs, zárásul pedig egy újabb győzelem a találkozóra még szintén veretlenként kiállt hollandok ellen.

A középdöntőket követően Argentína, Hollandia, Horvátország és Magyarország csapatai jutottak az elődöntőbe. A horvát-holland meccs (melynek mindkét részvevője ellen győzött korábban a magyar csapat) 2-0-val; mint fentebb már említettük, az argentin-magyar találkozó 2-1-el ért véget.

A bronzmeccset magyar idő szerint este nyolckor kezdte a magyar és a holland csapat. Hadfi Gréta szép védésekkel 26 százalékos hatékonyságú kapusteljesítményt nyújtott a bronzmérkőzésen, melynek első félidejét 16-13-ra, a másodikat pedig 20-18-ra hozták lányaink. Gréti a védések mellett két kapusgólt is beszórt a hollandoknak. Összességében a meccset végig kézben tartva, 2 és 7 pont közötti különbséggel, a szoros percekben is mindig “egy lépés előnyben” játszva szerezték meg az ifjúsági olimpiai bronzérmet.

Hadfi Gréta, a magyar lány strandkézilabda-válogatott Európa- és világbajnok, immáron egyben ifjúsági olimpiai bronzérmes hálóőre (Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség)
Hadfi Gréta, a magyar lány strandkézilabda-válogatott Európa- és világbajnok, immáron egyben ifjúsági olimpiai bronzérmes hálóőre (Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség)

A csapat salgótarjáni kapusa, Hadfi Gréta és Mátéfi Dalma a torna során közel azonos játéklehetőséget kapott. Gréti az Amerikai Szamoa elleni, nyitó mérkőzésen talán egy kicsit halványabbat hozott, mint várni lehetett, de az igen gyenge ellenféllel szemben közel “mindegy” volt a kapusteljesítmény. Mauritius sem volt sokkal acélosabb, de az ellenfél reményeit itt már Gréti 57 százalékos védési hatékonysága, plusz nem mellesleg az emellé dobott négy (összesen 8 pont értékű) kapusgólja is hathatósan foszlatta szét. Az oroszok elleni szoros meccsen 30 százalék körül alakult a hárítási hatékonyság (plusz egy kapusgól), a horvátok ellen (végigvédett meccsen) 40 százalékosan, a tajvaniak ellen már 44 százalékosan védett a salgótarjáni nevelésű, jelenleg a Ferencváros első osztályú keretét is erősítő Hadfi Gréta.

A salgótarjáni kézilabdakapus a középdöntő mérkőzésein Paraguay ellen 40, az argentinok ellen elvesztett meccsen két kapusgólt is értékesítve 50 (!), a hollandok ellen viszont “csak” 23 százalékban tudta hárítani a kapu felé tartó labdákat. Hogy ezek mögött a számok mögött milyen érzések, élmények és megszerzett tapasztalatok rejlenek, arról természetesen megkérdezzük majd Hadfi Grétát is hazaérkezését követően.

 

Kiemelt fotó: A magyar lány strandkézilabda-válogatott a hibátlanul teljesített csoportkörök záró mérkőzését követően (Fotó: Szalmás Péter | MOB / Strandkézilabda – MKSZ hivatalos oldala | Facebook)