Bringapálya épül Somoskőújfaluban

Látványterv a somoskőújfalui Vörösmarty Mihály utca mellé tervezett pump track pályáról (Forrás: Somoskőújfalu Község Önkormányzata)

A kormány 652,5 millió forintos támogatásával, összesen 1,35 milliárd forint értékben épülnek futó- és bringapályák 33 településen – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerdán, Csömörön.

Révész Máriusz az egyik épülő bringapályán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Aktív Magyarországért program keretében az idén futókörök és bringaparkok építésére írtak ki pályázatot, az elnyerhető támogatás mértéke 50 százalék, a másik 50 százalékot és a létesítmények fenntartását a pályázóknak kell állniuk. Feltétel volt a pályázatoknál, hogy a sportparkokat ingyenesen használhassák az emberek – tette hozzá a kormánybiztos.

Bringapark létesítésére 33 pályázat érkezett, ezekből 26 építése kap támogatást. A négy választható bringapark típusból a legnépszerűbb az ún. pumpapálya (pump track) volt, ilyen épül Somoskőújfaluban is.

A pump track egy speciális közjóléti sportlétesítmény, jellemzően földmunkával kialakítva. Nyomvonalainak folyamatosan hullámzó kialakítása, döntött kanyarjai játékosan segítenek megtanulni a helyes kerékpárkezelést, a helyes testtartást, egyben javul az egyensúly és koncentráló képesség. A pálya behatároltan, kontrollált körülmények között, technikai kihívásokkal adja meg a felhasználónak a pumpálás, vagyis a pályán való gyors körbe pumpálás-gurulás élményét. Aki már ügyesen használja, akár hosszú másodperceken keresztül tekerés nélkül tud előre haladni.

Tóth László polgármester a 3100.hu kérdésére elmondta: a Vörösmarty úton található játszótér közvetlen szomszédságában építik meg a pályát. A beruházás egyben egy évtizedes problémát is orvosol: a területen egykoron útépítési törmeléket halmoztak fel, így a fejlesztés egyben rekultiváció is.

Látványterv a somoskőújfalui Vörösmarty Mihály utca mellé tervezett pump track pályáról (Forrás: Somoskőújfalu Község Önkormányzata)
Látványterv a somoskőújfalui Vörösmarty Mihály utca mellé tervezett pump track pályáról (Forrás: Somoskőújfalu Község Önkormányzata)

Bíró Zsolt képviselő-testületi tag a 3100.hu megkeresésére ismertette: maga a pumpapálya 15 méterszer 25 méteres lesz, könnyebb és nehezebb szekciókkal, döntött kanyarokkal. Egy ilyen pálya úgy szolgálja a gyermekek egészséges, sportos időtöltését, hogy közben a kerékpárkezelési készségeket is fejleszti – tette hozzá. Bíró Zsolt kitért arra is: a kerékpársport utánpótlás-nevelésében is fontos szereppel bír az ilyen pályákon való gyakorlás.

Somoskőújfaluban a pumpapályát némileg még tovább is gondolták. A tervek szerint kerékpárokat is vásárolnak, így nem lesz akadálya egy-egy kihelyezett iskolai testnevelés óra itteni megtartásának sem, képzett szakember jelenlétében. A pálya mellett épül egy kis pihenőhely és egy eszköztároló faház, a folytatásban pedig a terület melletti erdőben egy nagyjából 400 méteres hegyikerékpáros-terepfutó kör kialakítása is a távlati tervek között szerepel.

A pumpapálya amellett, hogy a helyi igények kielégítését szolgálja majd, szerepe lesz a település turisztikai fejlődésében is, csatlakozva a Novohrad-Nógrád Geopark környékbeli attrakció-fejlesztéseihez.

 

Grafikák: Látványterveken a somoskőújfalui Vörösmarty Mihály utca mellé tervezett pump track pálya (Forrás: Somoskőújfalu Község Önkormányzata)