Újabb botlatóköveket helyeztek el Salgótarjánban

Újabb, a nemzetiszocializmus áldozataira emlékező, úgynevezett botlatóköveket helyeztek el Salgótarjánban – jelentették be az önkormányzat közösségi oldalán.

Első alkalommal 2019-ben, a Holokauszt 75. évfordulója alkalmából három salgótarjáni helyszínen összesen 11 követ raktak le az áldozatok utolsó ismert, szabadon választott lakhelye előtt. A botlatókövek célja, hogy pár pillanatra megállítsák és a személyes történetek bemutatásával emlékezésre, elgondolkodásra késztessék a járókelőket.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szeptemberben újabb kövek elhelyezésére kért engedélyt az önkormányzattól, melyet a szeptember 24-i közgyűlésen meg is szavaztak. Így újabb kő került a Madách Imre Gimnázium épületének Arany János úti szakasza előtt található járdába. További három követ helyeztek el a Fő téren, melynek helyén korábban az egykori “Hochhauser-ház” állt.

Mára Európa-szerte mintegy 75 ezer botlatókő található, ezek alkotják együttesen a világ legnagyobb decentralizált emlékművét. Salgótarjánból 1944-ben több mint kétezer zsidót deportáltak, az önkormányzat közlése szerint pedig fontos, hogy ilyen módon is megőrizzük emléküket.

 

Kiemelt fotó: A Fő téren három újabb követ helyeztek el (Fotó: Salgótarján | Facebook)