Bizonytalan a Medvesi Fotós Maraton fotókiállításának bemutatkozása

Népszerű beállítás volt a 2014-es eseményen is a somoskői és salgói várak “egybefotózása” (Fotó: Komka Péter)

A Medvesi Fotós Maraton 2014 őszi rendezvényén készült felvételekre kiírt fotópályázat decemberben lezárult, a zsűri meghozta döntését, de a legjobbnak ítélt fotósok díjazása és a válogatott felvételekből összeállított kiállítás megnyitója a január végi dátumtól eltérően sajnálatosan csak egy későbbi időpontban valósulhat meg. A salgótarjáni térség egyik legnagyobb érdeklődéssel várt fotókiállítása a rendezvény egyik támogatójának visszalépése okán vált bizonytalanná.

A szervezők a Medvesi Fotós Maraton eseményét nonprofit módon bonyolították le 2014 őszén, immáron második alkalommal. A Novohrad – Nógrád Geoparkot irányító szervezetek, a Füleki Vármúzeum és a Karancs – Medves Természetvédelmi Alapítvány munkáját több mint félszáz önkéntes segítette, de természetesen ezen rendezvénynek is voltak olyan költségei, melyeket nem lehetett kikerülni. Sajnálatos módon egy támogató az elmúlt időszakban visszalépett az ígért szponzorációtól, így jelenleg a szervezőknek új forrás után kell nézniük a fotókiállítás anyagának kivitelezésére. Ennek okán a legjobb fotókat felvonultató összeállítást leghamarabb február közepén szemlélheti majd a nagyközönség, a szervezők reményei szerint addigra sikerül előteremteni a szükséges forrásokat és legyártatni a fotókiállítás anyagát, melyet 86 fotós összesen 402 fotójából válogatott ki a szakmai zsűri. Amennyiben ez nem sikerül, a fotópályázat díjátadóját ettől függetlenül hamarosan kitűzik a szervezők.

Népszerű beállítás volt a 2014-es eseményen is a somoskői és salgói várak “egybefotózása” (Fotó: Komka Péter)
Népszerű beállítás volt a 2014-es eseményen is a somoskői és salgói várak “egybefotózása” (Fotó: Komka Péter)

A szervezők a rendezvény résztvevőinek elnézését és egyben türelmét kérik a kialakult helyzet okán, melynek mielőbbi megoldására törekednek. A probléma megoldása esetén a díjátadás, valamint a fotókiállítás helyszínét és időpontját a lehető leghamarabb közlik majd az érintettekkel és nyilvánossággal. A szervezők azon kiállítóhelyektől is elnézést kérnek a bizonytalanság miatt, akik már programtervükbe iktatták a kiállítás anyagát – 2015 nyarának végéig telített a menetrend, melyben öt kiállítóhely szerepel.

A tavaly másodízben megrendezett Medvesi Fotós Maratonnak háromszáz résztvevője volt, akik Magyarország és Szlovákia legkülönbözőbb településeiről érkeztek és segítették felvételeikkel a Karancs – Medves vidékének népszerűsítését. A rendezvény az elmúlt két évben az országos sajtómegjelenések számával, a közösségi média segítségével elért többszázezres közönséggel és az eseményen készült fotók tízezreivel bizonyította, hogy a terület egyik leghatékonyabb imázs-javító ötleteként tekinthetünk rá. A résztvevők által az esemény után kitöltött kérdőívből kiderült; a válaszadók 81%-a visszatérő vendége lesz a jövőben a területnek, 88%-uk pedig abban is biztos, hogy másoknak is ajánlja majd a rendezvény területének meglátogatását.

Szervezői sajtóközlemény