Bíróság elé áll az interneten csaló pár

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat egy pápai férfi és élettársa ellen, akik az interneten elhelyezett valótlan hirdetésekkel csapták be a gyanútlan vevőket. A csalások sértettjei közül kettő volt Nógrád megyei, azonban a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság az elkövetők azonossága miatt együtt vizsgálta a cselekményeket – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség.

A 24 éves munkanélküli pápai férfi 2015 szeptemberében határozta el, hogy valótlan adatokkal ad fel hirdetéseket internetes portálokon, melyekben műszaki cikkeket – elsősorban mobiltelefont, teleobjektívet és játékkonzolt -, valamint cipőket hirdetett eladásra. A hirdetésekre jelentkező vevőktől azt kérte, hogy utalják bankszámlájára a vételárat, vagy annak egy részét. A sértettek 2 és 85 ezer forint közötti összegeket utaltak át, a férfi azonban az összeg megfizetése után elérhetetlenné vált, a befolyt pénzt pedig saját megélhetésére fordította. A férfi mindebbe bevonta élettársát is, akivel 2016 októberéig összesen huszonnégy személyt vertek át.

Az ügyészség a férfira halmazati büntetésként börtönbüntetés, továbbá pénzbüntetés kiszabását is kérte, valamint indítványozta, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Élettársával szemben – aki kevesebb cselekmény miatt felel – az indítvány halmazati büntetésként felfüggesztett börtön. A sértettek jelentős része kérte a nekik okozott kár megtérítését, polgári jogi igényt bejelentve. Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság hoz majd ítéletet.