Bezárt a művelődési központ és a könyvtár, a sportcsarnok és az uszoda csak a versenysportolók számára látogatható

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett újabb szigorítások miatt a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. intézményegységei közül szerdától zárva tart József Attila Művelődési Központ, a Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Ház, a zagyvarónai Bátki József Közösségi Ház és a Belvárosi Mozgásstúdió – közölte az önkormányzati cég.

Tájékoztatásuk szerint a Városi Sportcsarnokot és a Városi Tanuszodát kizárólag versenyszerűen sportoló személyek látogathatják. A szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység gyakorlása megengedett, így a Városi Sportcentrumban és az extrém sportpályán egyéni sportolásra van lehetőség, az amatőr csapatsport azonban tilos. A Városi Sportcentrumban zárva tart a teniszsátor is.

A József Attila Művelődési Központba meghirdetett előadásokat, koncerteket lehetőség szerint későbbi időpontban rendezzük meg – közölte a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. 2020. december 10-ig az alábbi színháztermi események maradnak el:

    • L’art Pour L’art Társulat: Ember a falvédőről
    • Prof. Dr. Bagdy Emőke: Kiutak a válságból, a megküzdés lehetősége
    • Csányi Sándor: Hogyan értsük félre a nőket?
    • Ismerős Arcok koncert
    • Dumaszínház: Kiss Ádám önálló estje

Az új időpontokról és a megváltott jegyekkel kapcsolatban a www.salgoremek.hu honlapon és a Városi Jegyirodában nyújtanak majd bővebb információt.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk: a Zenthe Ferenc Színház előadásai is elmaradnak az elkövetkezendő egy hónapban. A bejelentett szigorításokról szóló kormányhatározat értelmében nem látogathatóak a könyvtárak sem, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár közösségi oldalán jelezte, hogy zárva tartanak.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata, ahogyan a kutyafuttatók esetében is helyben születik döntés.

 

A kormány kihirdette a legújabb védelmi intézkedéseket

A kormány kihirdette a legújabb védelmi intézkedéseket – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedd este az MTI-vel. A közleményben kiemelték: a kormány értékelte Magyarország járványügyi helyzetét és az eddig meghozott intézkedéseket. Ez alapján megállapította, hogy az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések szükségesek, amelyek célja, hogy csökkentsék a koronavírus-megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet.

Szerda nulla órától – este 8 óra és reggel 5 óra között – kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint kutyát sétáltatni a kijárási tilalom ideje alatt is lehetséges, de csak az otthon 500 méteres körzetében.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. Ezzel összefüggésben a vallási közösségeket a kormány arra kérte, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Magán és családi rendezvények (például születésnap) úgy tarthatóak meg, ha azon maximum tízen vesznek részt. Temetésen legfeljebb ötvenen lehetnek. Az esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott emberek vehetnek részt.

Kitértek arra is, hogy a kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

 

MTI nyomán