Beüzemelték a jelzőlámpát a salgótarjáni sportcsarnoknál

3100.hu Fotó: Beüzemelték a jelzőlámpát a salgótarjáni sportcsarnoknál

A napokban beüzemelte a kivitelező a 21-es számú főút salgótarjáni szakaszának sportcsarnoki kereszteződésébe telepített jelzőlámpát. A jelzőlámpa forgalomfüggő, érkező járművekre reagáló vezérlésének finomhangolása még hátra van, ennek elvégzéséig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedők türelmét kéri.

A kedden kora délután a helyszínen tapasztaltak alapján ugyanakkor úgy tapasztaltuk, sok feladat nem lesz a finomhangolással. Amennyiben a kereszteződést adott pillanatban csak egy irányból közelítette jármű, az legtöbbször megállás nélkül zöld jelzést kapott. A szabad közlekedés alapesetben a főútra van beállítva, de ha ott éppen nem érkezett egyik irányból sem jármű, a sportcsarnok felől közelítő autós addigra már megkapta a zöld jelzést, mire a kereszteződéshez ért. A lámpa piros jelzésénél ott jártunkkor egyetlen autós sem várakozott 15-20 másodpercnél tovább, bármekkora is volt a forgalom és bármelyik irányba is tartott.

A jelzőlámpa működésének alaplogikája, hogy a rendszerébe kapcsolt kamerák és detektorok figyelik a közlekedőket, de még a járművek sebességét is. Ha valaki a megengedettnél gyorsabb sebességgel közelítette a kereszteződést, a lámpa pirosra váltott – ez szintén jól érzékelhető volt a helyszínen a forgalmat és jelzőlámpa működését figyelve. Amikor valaki a kelleténél gyorsabban érkezett, de éppen nem volt más közlekedő – autós vagy gyalogos – a kereszteződés közelében, amint megfelelő sebességre lassított a gépjármű, ismét zöldre váltott a lámpa.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója korábban úgy fogalmazott: egy régi igény teljesül, a jelzőlámpa kialakítása lényegében már a városközpont és a Beszterce-lakótelep közötti tehermentesítő út 2007-es átadását követően felmerült. Az igazgató hozzátette, hogy a sportlétesítmény időszakos magas látogatottsága és az ott található gyalogosátkelőhely veszélyessége egyaránt indokolták a jelzőlámpa telepítését.

 

3100.hu Fotó: Beüzemelték a jelzőlámpát a salgótarjáni sportcsarnoknál