Betyárjó Szikvíz – Hamarosan megkezdik a mátraszőlősi ásványvíz palackozását

 

A Betyárok Vize Szociális Szövetkezet hamarosan megkezdheti a Betyárjó – Sisa Pista – Szikvíz fantázianevű ásványvíz palackozását, miután kiépült az ezt szolgáló üzem és az oda vezető tápvezeték is. Nógrád megye egyetlen lajstromozott ásványvize a mátraszőlősi.

 

A település északnyugati külterületen található a Meleg-forrás, mely vizének hasznosítására már a ’60-as években is történtek kísérletek. A forrásfoglalást annak idején a Nógrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat készítette el. A Meleg-forráshoz kapcsolódó vezeték aztán az ivóvízhálózat kiépítése után is megmaradt a négy darab közkút formájában.

A településen feltörő víz törzskönyvezett ásványvíz, amelynek a metakovasav tartalma a jelenleg lajstromozott ásványvizek között a legmagasabb: 83 mg/l. Utánanéztünk: az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál jelenleg 274 elismert ásványvizet jegyeznek, ezek között a mátraszőlősi az egyetlen Nógrád megye területéről. A gyógyvizek 270 helyszínt tartalmazó jegyzékében két Nógrád megyei található: a pásztói strand és a sóshartyáni Jódaqua kútja.

 

Egészség és munkahelyek

Célunk kettős: a nemzetgazdasági szempontból is fontos, egészségügyi szempontból kifejezetten piacképes ásványvíz palackozása, ezzel együtt pedig munkahelyek teremtése

– mondta el a 3100.hu megkeresésére dr. Turza Csaba, a település jegyzője.

Megtudtuk azt is, hogy Mátraszőlős önkormányzata 2011-ben indította el a forrás vizének vizsgálatát, ennek eredményeként az illetékes hatóság a forrásvíz felhasználására “Betyárok Vize” fantázianév alatt engedélyezte a természetes ásványvíz megjelölés feltüntetését.

 

Az engedély alapján az önkormányzat úgy döntött, hogy a forrás vizét palackozni fogja. Az erre hivatott üzem több ütemben, a helyi közmunkaprogram keretein belül készült el. Az önkormányzat aztán a palackozó üzem tápvezetékének megépítésére is engedélyt kapott, a kivitelezést tavaly év végén zárták le. Nem mellesleg a vezeték kiépítését is a helyi közmunkaprogram részeként valósították meg.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelentek szerint immáron az elismert természetes ásványvizek jegyzékének nyilvántartásában is megtalálható a mátraszőlősiek ásványvize. A Betyárok Vize Szociális Szövetkezet hamarosan megkezdi az ásványvíz palackozását.

 

Tisztelt Olvasók!

Különleges Kincsünk: Ásványvizünk

„A természetes ásványvíz hungarikum, aminek a palackozása és érté…

Posted by Mátra a Cserhátban – Betyárok Vize Szociális Szövetkezet on Tuesday, April 11, 2017