“Betonfalak harmóniája” – Virtuális kiállítás készült Salgótarján átépítéséről

Virtuális kiállítás készült Salgótarján városközpontjának átépítéséről. A Betonfalak harmóniája címet viselő tárlat az előzmények felvázolása után bemutatja, hogyan alakult át a megyeszékhely a 20. század második felében.

Az online tárlat bevezetőjéből kiderül: Magyarországon az 1960-as és 1970-es években a költséghatékonyság érdekében általában típusterveket alkalmaztak egy-egy város átépítésénél. Salgótarján esetében azonban a tervezők szabadon kísérletezhettek, így a kis alapterület és a magas elvárt lakásszám miatt középmagasra alakított lakóépületek egyedi, csak a városra jellemző tervek alapján épültek fel.

A virtuális kiállítás a Főtér és környéke, a Vásártéri- és Rokkanttelep, a Déli városrész, a Pécskő utca, továbbá az Arany János utca, a mai Szent Lázár Megyei Kórház és a Meszesalja fel-, illetve átépítését eleveníti fel. A részletes leírások mellett korabeli és napjainkban készült fényképek is színesítik a tárlatot. A “Régen és most” menüpont alatt egy-egy helyszín egykori és mai fotóit hasonlíthatjuk össze, melynek köszönhetően pontosan láthatjuk, hogyan nézett ki az átépítés előtt többek között a Vásártér, a Fő tér vagy a Múzeum téri épületegyüttes.

A Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese, Dr. Fodor Miklós Zoltán által rendezett online tárlatot a betonfalakharmoniaja.hu honlapon tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Kiemelt archív fotó: Építkezés Salgótarján központjában, 1966-ban (Fotó: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)