Bemutatták a megye gazdasági helyzetét elemző TOP 50 kiadványt

3100.hu Fotó: A Palócföld Gazdaságáért díjjal elismertek és a díjátadók

 

Szerdán a szécsényi Forgách-kastélyban mutatták be a Nógrád megye 2015. évét gazdasági szempontból elemző TOP 50 című kiadványt, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adóigazgatósága, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nógrád Megyei Hírlap tizenegyedik alkalommal közösen készített el. A rendezvényen adták át a kamara által alapított Palócföld Gazdaságáért díjakat is.

 

A tartalmas összeállításban bemutatják a megye gazdasági teljesítményének alakulását, a gazdaság szereplőiről, tevékenységük közegéről rendelkezésre álló adatokat. A közigazgatás szerkezeti változását követve – a korábbi kiadványokhoz képest – a régiós összehasonlítás helyett az országos és a járási viszonylatokra helyeződött a hangsúly. Ezáltal a közreadott információk rendszerezett és elemzett formában segítik az olvasókat az ország és a járások gazdasági életében történő eligazodásban. Ezek között Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is bemutatja a város előtt álló feladatokat, az önkormányzat terveit.

A számok tükrében lehetőség nyílik az összehasonlításra az országos tendenciákkal, adatokkal, illetve a korábbi évekkel. A mélyreható közgazdasági elemzéssel egyben a tendenciákra is felhívják a figyelmet, melyek nem csupán az itt működő vállalkozások, hanem a megyében lakók életét is meghatározzák és befolyásolják.

Az elemzésekből egyértelműen kirajzolódik, hogy a térség számára mennyire fontos a gazdaságfejlesztést elősegítő uniós források mind nagyobb mértékben történő lehívása és felhasználása. Azonban ugyanilyen fontos a meglévő erőforrásoknak, továbbá a megye adottságaiban, valamint a gazdasági élet szereplőinek kreativitásában, szakmai felkészültségében és együttműködésében rejlő lehetőségeknek a mind jobb kihasználása is.

 

A salgótarjáni és a balassagyarmati járás húzza a megye gazdaságát

A TOP50-es kör esetében megyén belüli területi egyenlőtlenség látszik: a listában szereplő vállalkozások saját tőkéjének kétharmada működött a balassagyarmati és salgótarjáni járásokban. Itt realizálódott a kiemelt cégek értékesítési bevételének közel 70 százaléka, a hozzáadott érték előállításának pedig szűk 60 százaléka.

A kiadványban szereplő, Nógrád megye 50 legeredményesebb gazdálkodó szervezetének teljesítménye meghatározó Nógrád gazdasági mutatóinak alakulásában, különösen, ha a hozzájuk szorosan kapcsolódó beszállítói partnerek, a helyi kis- és középvállalkozások teljesítményeit is számba vesszük. A Nógrád gazdasági helyzetét és főbb gazdálkodóinak tevékenységét bemutató kiadvány idén is több szempont szerint lajstromozza a megyei cégeket. Nettó árbevételük alapján a lista elején a Mahle Compressors Hungary Kft., a Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft. és a Nidec Sole Motor Hungary Kft. állnak. Az átlagos állományi létszám sorrendjét továbbra is a csődeljárás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. vezeti, a Mahle és a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. előtt. A hozzáadott érték alapján állított sorrend élén a Szondy Invest Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Nidec és a Mahle vezetik a megyei rangsort.

 

A rendezvényen átadták a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított díjakat is. Palócföld Gazdaságáért Díjban részesült a szügyi PARAT Ungarn Kft. és a salgótarjáni székhelyű Nordtechnik Kft. A Nógrád Megye Szakképzéséért Díjat a Sodexo Magyarország Kft. kapta.

 

A díjazottak

A Nordtechnik Kft.-t az alábbi cikkünkben mutattuk be.

 

3100.hu | Palócföld Gazdaságáért elismerést vehetett át a salgótarjáni Nordtechnik Kft.

Dolgoztak már Magyarországon szinte mindenhol és megannyi külföldi helyszínen. A speciális tevékenységi köreikből kifolyólag van bár nógrádi megrendelésük és munkájuk, de ennek nagyságrendje alacsony. Ennek ellenére a salgótarjáni cég vezetése sosem gondolkodott még rajta, hogy esetlegesen elhagyná a nógrádi megyeszékhelyet.

 

A Sodexo Kft. Magyarországon a dinamikus fejlődés révén, 1993-tól napjainkra a hazai szolgáltatási piac egyik meghatározó szereplője.

A cég kiemelten büszke arra, hogy Nógrád megyében immár több mint 20 éve jelen van: Salgótarjánban, Pásztón és Balassagyarmaton is számos intézményben nyújt étkeztetési szolgáltatást gyermekeknek, diákoknak, időseknek és betegeknek egyaránt.

Tanulószerződéses gyakorlati képzést Nógrád megyében 2004-től folytatnak, amelynek keretében 12 képzőhelyen szakács és cukrász szakmákban valósul meg gyakorlati képzés. Az elmúlt 12 évben közel 100 tanuló volt gyakorlati képzésen és szerzett szakmunkás képesítést a Sodexonál. Elismerésre méltó a cég törekvése arra, hogy a tanulóik megfelelő képzettséget kapjanak munkahelyeiken, optimális körülmények között, jól felszerelt képzőhelyeken tanulják a szakmát, erősítve ezzel az elhelyezkedési lehetőségeiket.

A Sodexo Kft. a Nógrád Megye Szakképzéséért Díjat a megyei szakképzésben folytatott több mint 20 éves tevékenységéért, folyamatosan fejlődő, magas színvonalú szakmai munkájáért kapja.

 

A PARAT Ungarn Kft. járműipari beszállítói cégcsoport 1998 óta van jelen Magyarországon, ezen belül is szűkebb hazánkban, Nógrád megyében, Szügyben.

A németországi anyacég rendelkezik a fejlesztési központtal, ott készülnek a konszern hi-tech termékei. Kezdetekben a szügyi üzem autóipari beszállítóként cabrio személygépkocsikhoz készített nyitható textiltetőket.

Egy idő után a bővítés már nem bizonyult hathatós megoldásnak, így 2014-ben új telephelyen kezdték meg az új gyártócsarnok építését. A 12 ezer négyzetméter alapterületű üzemben, a legmodernebb technológiával jelenleg 160 ember dolgozik.

Terveik között szerepel, hogy a meglévő technológiát továbbfejlesszék. Szeretnék a jövőben a szügyi üzemet a cégcsoporton belül műanyagipari centrummá tenni.

A társaság a Palócföld Gazdaságáért Díjat folyamatosan fejlődő, magas színvonalú szakmai munkájáért kapta.

 

Kiemelt fotó: A Palócföld Gazdaságáért díjjal elismertek és a díjátadók