Bemutatóvideó készült a Nógrádi Természetvédelmi Tájegység legfontosabb értékeiről és tevékenységeiről

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

A Nógrádi Tájegység egyik specialitása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén belül, hogy itt a legnagyobb a saját vagyonkezelésben álló területek aránya. Ezt az igazgatóság Youtube-csatornájára felkerült bemutató videóban ismertette Harmos Krisztián.

A tájegységvezető elmondta: Ipolytarnóc értékei mellett különleges rendeltetésű vadászterületet üzemeltetnek, ahol természetvédelmi szempontoknak megfelelő vadgazdálkodás folyik. Harmos Krisztián a videóban bemutatja a tájegység Garábon található területkezelési központját is, ami egyben a Kelet-Cserháti Tájvédelmi Körzet gyepkezelési központja. Nógrád megye legkisebb, egyben a Kelet-Cserhát legmagasabban fekvő községének közelében természetvédelmi erdőkezelési kísérlet zajlik, itt hazánkban elsőként kezdtek meg komplex, kifejezetten természetvédelmi szempontokat érvényesítő beavatkozás-sorozatot cseres-tölgyes és gyertyános-tölgyes erdőkben. A bemutatóból az is kiderül: a tájegység kiemelt fajai közé tartozik a lágyszárúaknál a boldogasszony papucsa legnagyobb hazai állománya, ahogyan a cserháti pannon gyíkok is ide sorolhatóak.

A Nógrádi Természetvédelmi Tájegység

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén hét természetvédelmi tájegység található, amelyekben sok esetben fordulnak elő hasonló élőhelyek, fajok é…

 

Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)