Bemutatkoznak a Nógrádikumok, megyénk kiemelkedő értékei

“Ezen a Balassi és Mikszáth által megénekelt ősi tájon, a vadat rejtő erdők, halat termő tavak, romantikus várak és kastélyok hazájában, Nógrádban a palócokra oly jellemző, legendás vendégszeretet vár az ide érkezőkre. A vidék történelmi-, kulturális-, vallási emlékhelyeinek kimeríthetetlen kincsestára komoly vonzerőt jelent minden valódi értékre fogékony ember számára” – fogalmazza meg Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a Nógrádikumok bemutatására hivatott honlapon olvasható köszöntőjében.

A Nógrádikum címek odaítéléséről több éve a megyei önkormányzat égisze alatt működő Nógrád Megyei Értéktár Bizottság dönt, az elismeréseket rendre a Megyenapokon adják át. Így lesz ez 2018. szeptember 22-én Érsekvadkerten is, amikor várhatóan újabb értékek kerülnek majd a lajstromba.

A címet már birtokolja többek között az 1300-as években épült zabari római katolikus templom, a sóshartyáni jódaqua természetes gyógyvíz, illetve a mátrakeresztesi fakanálkészítés hagyománya is. Megtalálható a megyei értékleltárban Drégely vára és a várjátékok, a ceredi népi harangláb vagy a sámsonházai geológiai tanösvény. Elnyerte már a címet Tar Lőrinc pokoljárásának históriája, a vadkerti nagygönc, a nógrádi vár és a balassagyarmati Palóc Múzeum és Palóc Liget együttese is.

Salgótarján és térsége a Karancs tömbjében található Szent Margit-kápolnával, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzettel, Salgó várával, Szilvás-kővel és a szalonnasütő vassal jelenik meg a Nógrádikumok között. A város környékéről többek között a kazári riolittufa eróziós felszín, a lapujtői népviselet, a kazári női népviselet, a kazári és vizslási népviseletbe öltöztetett babagyűjtemény is rendelekzik a címmel.

A Nógrádikumoknak szentelt honlapon megyénk értékeivel fotókkal és videókkal illusztrált ismertetők segítségével lehet közelebbről megismerkedni.

 

Kiemelt fotó: A mátrakeresztesi fakanálkészítés hagyománya is a Nógrádikumok közé tartozik (Forrás: www.nogradikum.hu)