Bemutatják mit rejtett a föld a salgótarjáni főplébánia-templom környékén

Zajlik a Közösségek Hete, az országos programsorozathoz két Nógrád megyei múzeum és számos civil szervezet, önkormányzat is programokkal csatlakozik.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kedd délután 16 órakor a főplébánia templom melletti parkban várja az érdeklődőket, itt Bodó Balázs régész Salgótarján középkoráról villant majd fel érdekességeket. A rendezvényen szó lesz a templomfelújításhoz kapcsolódott régészeti munkákról is, illetve megtekinthetők és kézbe vehetők lesznek az itt fellelt legérdekesebb leletanyagok is.

Az Itthon otthon vagyunk, keressük értékeinket jeligéjű országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban szerdán, csütörtökön és pénteken várják az érdeklődőket. Itt mindhárom nap 10 órától kezdődik majd földalatti régészeti érdekességeket bemutató tárlatvezetés Majcher Tamás főmuzeológus vezetésével, Mit rejt a föld mélye a kastélyparkban és a romtemplomnál címmel.

Ebben az évben ország 300 településéről 400 programszervező – köztük kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, kulturális és egyéb közösség csatlakoztak a Közösségek Hetéhez, amelyet idén Egy szívvel, egy lélekkel mottóval rendeznek meg – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. Mint írják, a programok kétharmadát online, egyharmadát szabadtéren – a megfelelő óvintézkedések betartása mellett – tartják. A Közösségek Hete további programjai a www.kozossegekhete.hu honlapon, és az esemény Facebook-oldalán érhetők el.

Szirákon a legszebb, védelemre érdemes öreg fákat keresik a Közösségek Hetében, Karancskesziben pedig helytörténeti programon mutatják meg a településen működő régi művészeti csoportok tevékenységét. Szombaton 10 órától Salgótarján Somoskő városrészéből indulva Dornyay Béla tudós egyik kedvenc útvonalán tehetnek négy kilométeres vezetett sétát az érdeklődők. A programok ingyenesen, a járványügyi szabályok betartásával látogathatók.

 

Kiemelt fotó: Bodó Balázs régész és Bíró László régész-technikus, a Dornyay Béla Múzeum szakemberei a salgótarjáni Kisboldogasszony főblébánia-templom melletti feltárásnál 2020. szeptemberében (3100.hu Fotó: Komka Péter)