Belügyminiszteri elismerésben részesült két nógrádi tűzoltó

Budapesten tartották múlt pénteken a rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából tartott minisztériumi ünnepséget, amelyen két Nógrád megyei tűzoltó is elismerést vehetett át.

Ünnepi beszédében Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója emlékeztetett arra, hogy április 24-e Szent Györgynek, a rendőrség védőszentjének, május 4-e pedig Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének a napja. Ezeket a jeles napokat a két szervezet évtizedek óta ünnepli, az idén kilencedik alkalommal közösen. A közbiztonsági főigazgató kiemelte: a megfelelő közbiztonság a polgárok alapvető igénye, a legfontosabb szükségleteik közé tartozik, áthatja a mindennapokat és a demokratikus társadalom működésének nélkülözhetetlen feltétele. Azt mondta, hogy a közbiztonság az elmúlt évben is kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes volt, ezt támasztják alá a különböző felmérések is.

Papp Károly egy friss felmérésre hivatkozva elmondta: a rendőrség munkájával a felnőtt lakosság 83,1 százaléka általánosságban elégedett, a felnőtt lakosság rendőrképe pozitív, a megkérdezettek 89 százaléka szerint a rendőrök teszik a dolgukat. A tűzoltókkal kapcsolatban Papp Károly arról beszélt, a tűzoltók hosszú évek óta első helyen állnak a lakosság bizalmi indexét mérő felméréseken. Ez így volt 2018-ban is, a testület magas színvonalon végezte feladatát a tűzoltóság, polgári védelem területén. Papp Károly hangsúlyozta: a tűzoltóság tavaly kimagaslót nyújtott a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos ellenőrzésekben és a hulladékszállítással kapcsolatos szervezési feladatok átvételében. A közbiztonsági főigazgató szólt arról is, hogy tavaly is biztosítottak voltak a költségvetési források a nyugodt, kiegyensúlyozott működéshez, folytatódott a felszerelések cseréje és új épületeket is átadtak.

Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter Az év rendőre és Az év tűzoltója miniszteri díjakon kívül Bátorságért érdemjeleket, Szent György-érdemjeleket, Szent Flórián-érdemjeleket, valamint A köz szolgálatáért érdemjelet adott át. Összesen több mint félszáz rendőr, illetve tűzoltó részesült valamilyen elismerésben.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából ketten is belügyminiszteri elismerést vehettek át. A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette Fogarasi Miklós tűzoltó zászlóst, a rétsági katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetőjét. A tűzoltó a Nógrádi Vegyipari Zrt. telephelyén a hatvan négyzetméteres szivattyúházban keletkezett tűzesetnél sugárvezetőként a rendkívül gyúlékony és mérgező anyag lefeketítésében vett részt, megakadályozva, hogy az újra meggyulladjon.

A belügyminiszter kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül a tűzoltóság napja alkalmából – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának javaslatára – Szent Flórián Érdemjelet adományozott Takács József Krisztián tűzoltó törzszászlósnak, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

 
Forrás: Belügyminisztérium / (Fotók: Zsaru Magazin)