Befejeződött a Szent József plébániatemplom belső felújítása

A Váci Egyházmegye a magyar költségvetés 308 millió forintos támogatásának felhasználásával valósította meg a “vasgyári” templom és rendház teljes körű belső felújítását. A felújított épületegyüttest Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke szentelte fel a rendház Szontagh Pál-termében.

Az acélgyár által adományozott területen 1932-ben épült fel a rendház, majd vele egybeépítve 1936-ban szentelték fel a plébániatemplomot Szent József tiszteletére. Az épületegyüttesen azóta nem hajtottak végre jelentősebb felújítást, így az elmúlt 80 év nyomai mind külsőleg, mint szerkezetileg nyomot hagytak rajta. Azt a beruházást lezáró eseményen is többen hangsúlyozták, elengedhetetlen lenne, hogy a mostani belső felújítást a külső renoválás is minél előbb követhesse majd.

Mint azt Varga András plébános a beruházás átadóünnepségén ismertette: kicserélték a nyílászárókat és a homlokzat is megújult; helyreállították, illetve felújították a templom modern stílusú, színes üvegezésű acélszerkezetes ablakait és patinás faszerkezetű bejárati ajtóit; elvégezték a tető fontosabb javításait; megszüntették a pinceszint vizesedését; valamint megújították az épület környezetét is. A templom és a rendház földszintjét akadálymentesítették; megtörtént az épületegyüttes teljes épületgépészeti felújítása a gázellátás, a fűtés, az elektromos hálózatok és a világítás, a vízellátás és a csatornázás teljes cseréjével; továbbá napelemes rendszert is kiépítettek – ismertette az atya.

Bókáné Bakos Mária vezető tervező összefoglalójában kitért rá, hogy a templomépítésben elévülhetetlen érdemei voltak az acélgyárnak – mind anyagi oldalról, mind a munkások segítsége szempontjából. A salgótarjáni születésű mérnök, Szontagh Pál tervezte, novecento építészeti stílusban épült rendház és templom országos tekintetben is jelentős, így nem meglepő, hogy a közelmúltban megjelent Magyar Art Deco Építészet című kiadványban is helyet kapott – húzta alá a szakember.

A vezető tervező kitért rá, hogy a vasbetonépítészet különleges példájaként jellemezhető templom és rendház a maga nemében a megye legnagyobbja, a templom orgonája pedig – a pásztói után – a megye második legnagyobbja.

A rendház három szintje és a templom összesen kétezer négyzetméter alapterületet jelent, az épületegyüttes 70 méter hosszú, 22 méter széles, a templomhajó 13 méter, a tornya 40 méter magas, rajta a kereszt 4,5 méteres – sorolta a meghatározó paramétereket a tervező.

A felújítást lezáró eseményen a jelenlévők – köztük Becsó Károly és Becsó Zsolt országgyűlési képviselők, illetve Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke – közösen mondták el a Szent Józsefhez szóló, felajánló imát. “Könyörögjünk! Kérünk, hallgasd meg hálatelt szívünk felajánló imádságát ezért a templomért, annak szolgáiért és híveiért, Salgótarján városáért: kicsinyekért és nagyokért, betegekért és egészségesekért, buzgó híveiért és a távolabb lévőkért egyaránt. Kérünk, adj jövőt számunkra: a szolgáló szeretetnek, az odaadásnak, a megbocsátásnak, a lelki békességnek számtalan megtapasztalását, a te Fiad a mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel együtt él és uralkodik most és mindörökké! Ámen.”

Pásztor Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője az átadón hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten támogatja az egyházi beruházásokat, ennek részeként újult meg több mint 300 millió forintból az Acélgyári úti templom is. A főosztályvezető fontosnak nevezte a megújulást, értve ezt úgy az épületegyüttesre, mint azáltal a helyi közösségre.

Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke “merész gondolatként” úgy fogalmazott:

kis túlzással szebb lett a templom és a rendház, mint valaha volt. Nyitott kapuk, szerető és fogadó légkör. Rajtunk múlik, salgótarjániakon és egyházunkon – egyházainkon -, hogy ennek a bizalomnak megfeleljünk.

A megyéspüspök köszönetet mondott a kormánynak, hogy fontosnak tartja az egyházi épületek felújítását, így ennek a templomnak a megújulását is, melyet – mint megfogalmazta – önerőből nem tudtak volna megvalósítani.

 

Kiemelt fotó: Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke a felújított Szent József plébániatemplom rendházának nagytermében tartott ünnepségen, 2019. március 7-én