Beer Miklós: Nagy álmom, hogy még az én hivatali időmben pappá lehessen szentelni az arra méltó, családos férfiakat

Emellett egyre inkább új megközelítésben hiszek: nem arra kellene várnunk, hogy végre valaki lelkipásztornak jelentkezzen, hanem az egyháznak kellene felismernie a rátermett személyeket, és meghívni őket a szolgálatra – mondta Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke a Heti Válasznak adott interjújában.

 

A lap azzal kapcsolatban szólaltatott meg egyházi vezetőket, hogy nemrégiben Veres András, a magyar püspöki kar elnöke meghúzta a vészharangot, miszerint néhány évtizeden belül elfogyhatnak a katolikus papok. Nyugaton kényszermegoldásként plébániák százait vonják össze, és egyre kevésbé ördögtől való gondolat a nős férfiak felszentelése.

 

A római katolikus papok száma itthon évente negyvennel csökken, 2005-ben még 2576-an voltak, ma 2110-en vannak, ráadásul átlagosan 60 év felettiek. Másfél évtize 420 növendék készült szolgálatra, jelenleg alig 200. A görögkatolikusoknál – ahol a jelölt szentelés előtt megházasodhat – az elmúlt évtizedekben sajnálatosan alakult a helyzet. A rendszerváltás előtti korlátozott lehetőségekhez után 1990-től komoly gyarapodás következett be, majd a létszám hullámzásnak indult. A közhiedelemmel ellentétben az utánpótlás bázisát nem a papcsaládok adják, hiszen a lelkészek 20-25 százaléka kerül ki tőlük – írja a Heti Válasz. A hazai reformátusok évente negyven körüli lelkészt szentelnek, és ez épp elegendő a gyülekezetek ellátására, ám ha az egyéb egyházi munkákat is idevesszük, akkor már nem is olyan sok. A hazai evangélikus egyház működéséhez minden esztendőben 8-10 új lelkésznek kell munkába állnia. “Az évi 5-10 szenteléssel még jók vagyunk, de ha a gyülekezeten kívüli tevékenységeket, az iskoláink és diakóniai intézményeink adta feladatokat is idevesszük, akkor már enyhe paphiányról beszélhetünk” – mondta a lapnak Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora.

 

A váci egyházmegye élen jár a lelkipásztori segítők és diakónusok alkalmazásában, képzésüket tíz éve indították el és ma már több mint kettőszáz akolikusuk és 30 állandó diakónusuk van. Bár nem misézhetnek vagy gyóntathatnak, többük plébániát vezet és egy sor lelkipásztori feladatot szolgálatot ellát a temetéstől az igeliturgia – a misével nem egyenértékű istentiszteleti szertartás – vezetéséig és az áldoztatásig.

Beer Miklós püspök egyébként a helyi közösség erejében hisz, ezért ahova nem tud papot küldeni, “ott megbízok egy alkalmas embert, odaadom neki a templomkulcsot és azt mondom, szervezze meg az imaéletet”. Sőt, Ferenc pápa nemrég megpedzett két további lehetőséget. Bár egy tavaszi interjúban elutasította a nők pappá szentelését és a cölibátus eltörlését, megidézte az ősegyház gyakorlatát, melyben nőket is diakónussá szenteltek. Emellett felvetette a “viri probati” a “kipróbált férfiak” feladatköre bővítésének lehetőségét. Ezzel közvetlenül nem tett hitet a pappá szentelésük mellett, de szavait sokan úgy értelmezték, hogy az egyház előbb-utóbb utat nyit ennek a lehetőségnek. Amint Beer Miklós a Heti Válasznak elmondta, ő is elkötelezett híve a változásnak.

Nagy álmom, hogy még az én hivatali időmben pappá lehessen szentelni az arra méltó, családos férfiakat. Emellett egyre inkább új megközelítésben hiszek: nem arra kellene várnunk, hogy végre valaki lelkipásztornak jelentkezzen, hanem az egyháznak kellene felismernie a rátermett személyeket, és meghívni őket a szolgálatra

– mondja.

 

A kérdésben a Szemlélek blognak kicsit bővebben a püspök azt is elmondta:

Most találkoztam egészen konkrétan olyan helyzettel, hogy 8-10 egyházközségbe egyszerűen nem tudok papot küldeni. Ezt a toldozgatást, foltozgatást már nem lehet tovább folytatni, hogy akár külföldről, Lengyelországból, Indiából papokat várunk. Nekünk kell megtalálni azokat az embereket, akikre rá lehet bízni egy egyházközség vezetését. Olyat, aki hiteles, szép családi életet él, akire rá lehet bízni a templom kulcsát, a közösséget. Azt még ki kell dolgozni, hogy milyen képzéssel lehetne ezeket az embereket segíteni szolgálatuk ellátásában. A pappá szentelés egy távlati lépés lenne.

A váci megyéspüspök hozzátette:

Látok olyan embereket, akik a maguk szerénységével ott vannak a háttérben. Fontosnak tartom elmondani, hogy nem tartanám helyesnek a papok nősülését, teljesen másról oldalról közelíteném meg az egészet. Az alkalmas nős férfiakat pedig meg is kellene szólítani, meghívni. Felejtsük már el azt, hogy lehet papnak jelentkezni, és ennyivel beérjük! Akit arra alkalmasnak tart az elöljáró, azt hívjuk meg, és bízzuk rá a megfelelő feladatot.

Beer Miklós azt is elmondta: ezen törekvéseiről tájékoztatni tervezi elöljáróit, írni fog Ferenc pápának.

 

Kiemelt fotó: Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke (MTI Fotó: Máthé Zoltán)