Beer Miklós: a legnagyobb ajándék az odaajándékozott idő

Amikor elérkezett az idő teljessége, az Isten elküldte fiát – idézte ünnepi üzenetében a Galatáknak írt levél negyedik fejezetéből a Váci Egyházmegye idén nyugalmazott vezetője. Beer Miklós megyéspüspöki feladatai után egy alapítványt vezet, alkalmanként videóblogokkal jelentkezik. A legutóbbi ilyen videóban beszélt arról, hogy “nem múlatni kell az időt, hanem ajándékozni”.

Elérjük-e a vonatot, elérjük-e a buszt, odaérünk-e még zárás előtt…? De ami sokkal fontosabb, hogy amikor ajándékot készítünk egymásnak, gondolunk-e arra, hogy mit is ajándékozunk. Mosolygok azon, amikor valaki úgy megy vásárolni karácsonyi ajándékot, hogy nem is tudja mit akar. Majd amit lát, majd amit kínálnak (jó reklámokkal). Vagyis bevallja mindenki, aki így gondolkozik, hogy nem azt veszi, amire szükség van, hanem “valamit”. És a rohanásban elfelejti, hogy a legnagyobb ajándék, az ő maga lenne, az odaajándékozott idő – mondta Beer Miklós.

 

Beer Miklós megyéspüspöksége idején is sokszor, sok kérdéskörben megnyilvánult, mutatott példát cselekedeteivel, nem egyszer országos sajtóérdeklődéssel kísérve. A nyugalmazását követően a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány létrehozásával kíván segíteni “azokon a szegény körülmények között élő embereken, akik nem tehetnek arról, hogy úgy alakult a sorsuk, ahogy”… Az alapítvány feladatának tekinti úgy a párbeszéd kultúrájának megteremtését vagy a hiteles keresztény értékrend képviseletét, mint a segítségnyújtást a mélyszegénységben élők, a fogyatékos gyerekeket nevelő családok és a karitatív, szociális tevékenységet végző intézmények számára.

 

3100.hu Fotó: Beer Miklós még a Váci Egyházmegye püspökeként a Szent József plébániatemplom belső felújítását követő felszentelésekor