Becsó Zsolt: mindig arra törekedtem, hogy elősegítsem Kelet-Nógrád boldogulását és a felzárkózás felgyorsítását

A kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője 8 éves munkásságára tekintett vissza péntek reggeli sajtótájékoztatóján, ahol szólt a vasárnapi választás fontosságáról is. 8 év egyéni képviselői munka után – ezen pozíciójában – elbúcsúzott a választókerülettől Becsó Zsolt, aki egészségügyi okok miatt nem vállalta az újabb jelöltséget.

Úgy ebben az időszakban, mint a politikai pályán eltöltött 24 évem során mindig arra törekedtem, hogy elősegítsem egyrészt Nógrád megye, ezen belül pedig Kelet-Nógrád boldogulását, a felzárkózás felgyorsítását. Tisztában vagyok vele, hogy minden problémát az elmúlt években nem sikerült orvosolni, de azt gondolom, hogy ha végigtekintünk a közösen elért eredményeinken, akkor van mire büszkének lenni.

Becsó Zsolt a kiemelkedőbb eredmények között példaként említette a 21-es főút négysávosítását, mellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy jobb lett volna, ha ez a beruházás már 2010-re elkészül, de “az élet akkor máshová terelte a forrásokat”. Említette a turisztikai fejlesztéseket a vidékfejlesztési programokon belül, a nagyobb ívűek közül pedig Szentkút, Hollókő és a Novohrad-Nógrád Geopark előrelépéseit. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: hamarosan megszülethet az a kormányhatározat, mely az elkövetkezendő években mintegy 22 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósítását teszi lehetővé a geopark területén.

Nagy eredménynek nevezte, hogy nincs olyan kelet-nógrádi település, ahol ne valósulna meg valamilyen fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül. Kiemelte: Salgótarjánban ebben a program 9,2 milliárd forint áll rendelkezésre különböző fejlesztésekre, kapott a megyeszékhely további 1,5 milliárd forint támogatást, nem beszélve a Modern Városok Programba foglalt beruházásokról, melyek becsült összértéke közelítheti a 100 milliárd forintot is. Ilyen nagyságrendű fejlesztési támogatás egyetlen ciklusban sem érkezett a városba, Salgótarján ettől a kormánytól megkapta azt a kitüntető figyelmet, melyet egy ilyen megyei jogú város érdemel, úgy fejlesztési, mint működési oldalról – húzta alá.

A Szent Lázár Megyei Kórházban 18 beruházás valósult meg, közel 5 milliárd forint értékben, továbbá 4 milliárd forint érkezett az intézménybe konszolidációs-, vis maior- és egyéb finanszírozási támogatások címén, nem beszélve az országosan megvalósított bérfejlesztésről. A térségben megannyi orvosi rendelő újult meg, de a pásztói Margit Kórházban is jelentős fejlesztések, hiánypótló beruházások valósultak meg. Az egészségügy területén van még bőven tennivaló, de jó irányba indultunk el – tette hozzá Becsó Zsolt.

A térség országgyűlési képviselője a közfoglalkoztatást is eredményesnek nevezte. Ismertette: Kelet-Nógrád három járásába 2011 óta több mint 32 milliárd forint érkezett erre a területre. “Ma már közel sincs annyi támogatásra szükség, mint korábban – sokan el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerő-piacon. De ez is volt a cél!” – emelte ki Becsó Zsolt.

Egyedi kormánydöntésen alapuló gazdaságfejlesztési támogatás érkezett többek között az EGLO, a Wamsler, a Mitsuba, a Salgglas és a Mikropakk beruházásaihoz. Bátonyterenyén ipari parkot alakítottunk ki, folyamatban van ennek bővítése és a pásztói ipari terület kialakítása, reményeink szerint hamarosan Szurdokpüspökiben és Egyházasdengelegen is ilyen beruházások kezdődhetnek. Nógrád megyében négy szabad vállalkozási zónát tudtunk kialakítani, ebből három kelet-nógrádi. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében több mint 200 projekt kapott már támogatást Kelet-Nógrádban – ismertette.

Becsó Zsolt kitért még a továbbiakban iskolák felújítására, a hulladékgazdálkodási és -rekultivációs programokra, a közmű-fejlesztésekre, árvízvédelmi fejlesztésekre, útfelújításokra, ugyanakkor arra is emlékeztetett: ez a kormány volt az, mely a Nógrád megyei településektől is átvállalta azok adósságállományát.

 

2018. április 8.

A vasárnapi voksolással kapcsolatban úgy fogalmazott: hazánk sorsa vasárnap évtizedekre eldől – Soros György jelöltjeivel állnak szemben Orbán Viktor jelöltjei. A választás tétje Magyarország jövője, április 8-án megakadályozhatjuk, hogy hazánkból “bevándorló-országot” csináljanak – fogalmazott Becsó Zsolt. “A választás tétje Magyarország jövője, mert mi még megválaszthatjuk, hogy milyen legyen ez a jövő. Nekünk Magyarország az első és most szükség van minden olyan magyar emberre, akiknek szintén Magyarország az első” – emelte ki.

Kelet-Nógrádban a stafétát valaki át fogja venni. Én a választópolgárok figyelmébe nyilvánvalóan egy lokálpatrióta, nógrádi születésű jelöltet ajánlok, aki itt él, aki nem csak bevándorló, nem csak egy kaland számára az itt tartózkodás, hanem ízig-vérig kelet-nógrádi. Egy olyan ember támogatását kérem, aki rendszer-változtató. Aki az 1990-es történelmi országgyűlési választási kampányban már tevékeny szerepet töltött be és aktív azóta is. Jelentős önkormányzati tapasztalatokkal bír: volt megyei közgyűlési képviselő 8 évig, 2002 óta települési képviselő Pásztón, ahol 4 évig alpolgármester is volt. Ebben a kínálatban, ami Kelet-Nógrádban most megjelenik, Dr. Becsó Károly az egyetlen olyan ember, aki ilyen jellegű tapasztalatokkal bír. Képzett ember: jogász és politológus diplomákat is szerzett, de emellett a gazdaság területén is bizonyított már – emelte ki Becsó Zsolt.

Becsó Zsolt zárásként úgy fogalmazott, hogy bár mint egyéni képviselő búcsúzik, de nem tudni mit hoz még az élet politikusi pályáján. “Most azonban a legfontosabb számomra egy másik fronton történő harcnak a megvívása…” – tette hozzá.