Becsó Zsolt: aki lázít, mocskolódik, akasztással fenyegetőzik vagy békétlenséget szít, az Salgótarján ellen tesz

A január 19-én szakszervezetek és ellenzéki pártok által szervezett salgótarjáni tüntetés szélsőséges megnyilvánulásaira reagált hétfői sajtótájékoztatóján Becsó Zsolt kormánypárti országgyűlési képviselő és Szabó Csaba a salgótarjáni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja.

Szabó Csaba szerint a tüntetés már a kampány része volt, de egy normálisan működő demokráciában helye van a véleménynyilvánítás ilyen formájának. Véleménye szerint a szónokok között megjelent MSZP-s, DK-s és jobbikos politikusok közül egyesek hergelték, uszították a tüntetőket, a sorokból pedig olyan bekiabálások és mocskolódások hangzottak el, melyek vállalhatatlanok. Ezektől azonban egyszer sem határolódtak el az ellenzéki politikusok – emelte ki Szabó Csaba, hozzátéve, hogy ezt a politikai “kultúrát” nem legitimálhatják azzal, hogy nem emelnek szót ellene.

Salgótarján jóérzésű lakossága ugyanis nem ért egyet azzal, hogy ilyen megnyilvánulásokkal békétlenséget szítsanak. A tüntetésen szónokló városvezetők más helyzetekben az összefogást kérik, ugyanakkor véleményem szerint ez csak álca, mert ha érdekeik úgy kívánják, akkor támadják a kormányt és a kormánypártokat. Feladatuk pedig az együttműködés lenne, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása és a munka Salgótarján élhetősége érdekében. A keresztény ember erénye a megbocsátás, ehhez azonban véleményem szerint bocsánatot is kell kérni – mondta Szabó Csaba.

 

Gyűlölettel nem lehet várost építeni

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy Salgótarján kormánnyal szembeni ellenállását hirdették a felszólalók. Ugyanakkor szerinte kérdés, hogy mennyire indokolt egy ilyen szlogen hangoztatása, bünteti-e a kormány Salgótarjánt, ami egy ellenállás oka lehetne. Becsó Zsolt arról beszélt, hogy ez nem az a ciklus, amikor a kormányzat bünteti a várost.

Emlékeztetett rá, hogy volt olyan időszak, amikor ténylegesen büntette a kormányzat a várost: 2006 és 2010 között az akkori szocialista kormánytól összesen 32 millió forint nem fejlesztési jellegű támogatást kapott Salgótarján akkori fideszes vezetése. Ezzel szemben a jelenlegi ciklusban példa nélküli lehetőségeket kapott a város: címkézett 9,2 milliárdos TOP fejlesztési kerettel, a 1,5 milliárd forintos szabad felhasználású fejlesztési kormánytámogatással és a Modern Városok Programban mintegy 80-100 milliárd forintos fejlesztési lehetőséggel, emellett több százmillió forint rendkívüli működési támogatás is érkezett Salgótarjánba az elmúlt években – sorolta az országgyűlési képviselő. Hozzátette, emellett olyan döntések születtek, melyek eredményeképpen a Mitsuba, a Salgglas (több ütemben), a Mikropakk és a Wamsler SE is jelentős fejlesztést hajtott vagy hajt végre.

Ebben a ciklusban a kormányzat a várost nem bünteti, sőt, kiemelten támogatja. Az más kérdés, hogy Salgótarján városa ezekkel a támogatásokkal tudott-e élni? Azt kell mondjam, a város eddig nem volt képes élni a lehetőségekkel. Szinte nincs olyan szempont, melyben a megyei jogú város között Salgótarján ne a legrosszabb mutatóval rendelkezzen, a helyi fiataloknak mintegy 15 százaléka képzeli el tartósan helyben a jövőjét, gyenge lábakon áll a város gazdasága, a munkanélküliség a megyei átlagot is meghaladja. Salgótarján nem a térség motorjának, sajnos sok tekintetben inkább a fékjének tekinthető – mondta Becsó Zsolt.

Az országgyűlési képviselő 2017-ből idézte Fekete Zsolt polgármestert, miszerint “a salgótarjániaknak az az érdekük, hogy a város ne pártpolitikai csatározások színhelye legyen, hanem ténylegesen el tudjon indulni a fejlődés útján”.

Becsó Zsolt szerint a gondolat szép, de azzal szemben a baloldali városvezetők más ellenzéki képviselőkkel együtt szó szerint “belecsaptak a lecsóba” január 19-én.

Az országgyűlési képviselő Dániel Zoltán és Huszár Máté alpolgármesterek szerepe mellett leginkább Molnár Károlyt bírálta. A piac igazgatója, önkormányzati képviselő, a városi közgyűlés baloldali frakciójának vezetője, a Modern Városok Program városi vezető koordinátora a tüntetésen hazug, csaló, embereket sárba tipró kormányról, illetve államot és országot pusztító mocskos hatalomról beszélt. Az országgyűlési képviselő azt a kérdést tette fel: hogyan akar ő érdemben tárgyalni azzal a kormánnyal, amelybe most “páros lábbal beleszállt”. Véleménye szerint Molnár Károly méltatlanná vált rá, hogy a továbbiakban ilyen tárgyalásokat folytasson a kormányzattal, ezért arra kéri Fekete Zsolt polgármestert, hogy vonja le a konzekvenciát és jelöljön ki másik személyt erre a feladatra,

Azt gondoljuk, hogy ha feltesszük a kérdést, miszerint Salgótarján jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzetében indokolt-e az ellenállás, akkor a mi véleményünk az, hogy határozottan nem. Salgótarjánnak békére, együttműködésre és a mindenkori kormányzat kiemelt támogatására van szüksége. Aki lázít, mocskolódik, akasztással fenyegetőzik vagy békétlenséget szít, az Salgótarján ellen tesz. Annak nem Salgótarján és az itt lakók boldogulása a fontos. Gyűlölettel nem lehet várost építeni – mondta az országgyűlési képviselő.

Becsó Zsolt kiemelte azt is, hogy Fekete Zsolttal a város és az itt lakók érdekében továbbra is együttműködnek. Ugyanakkor véleménye szerint amellett, hogy a tüntetés és a szabad véleménynyilvánítás lehetősége mindenkinek – politikusnak és városlakónak egyaránt – joga, a városvezetésnek meg kellene próbálni moderálni az ilyen és hasonló szélsőséges hangokat. Kitért arra is, hogy Fekete Zsolt évértékelésében a városvezetés gránitszilárdságú egységről beszélt, ami semmilyen formában nem bontható meg. Kiemelte, ha ez tényleg így van, akkor azért is viselni kell a felelősséget, ahogyan a munkatársai viselkednek vagy cselekednek.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy Molnár Károly méltatlanná vált a Modern Városok Programmal kapcsolatos tárgyalások folytatására.

Becsó Zsolt nem is kíván a jövőben olyan tárgyalásokon részt venni, melyen a várost képviselve Molnár Károly próbál kormányzati egyeztetéseket lefolytatni. A képviselő emellett arra is kitért, hogy vállalhatatlan bekiabálások, akasztással fenyegető hangok is kísérték a tüntetést, amelytől a szervezők azóta sem határolódtak el egyértelmű módon.