Becsó Károly: nyissák meg a somoskőújfalui határátkelőt, legalább a munkavállalási célból ingázók számára

Közösségi oldalán hozta nyilvánosságra Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője a Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelét, melyben a somoskőújfalui határátkelő újranyitását kéri a tárcavezetőtől, legalább az ingázó munkavállalók számára.

Az országgyűlési képviselő levelében megfogalmazza, hogy “a polgárok józan többsége türelemmel és megértéssel tekint az intézkedésekre, s az is természetes számukra, hogy egyszerre kell gondoskodnunk az emberek biztonságáról, valamint a magyar gazdaság zavartalan működéséről is”. Becsó Károly ugyanakkor rámutat, hogy a kedden nulla órától életbe lépett szigorú határvédelmi intézkedésekkel párhuzamosan a somoskőújfalui határátkelő lezárása különösen sok nehézséget okoz Salgótarján városának és környékének.

Véleménye szerint a legközelebbi nyitva lévő határátkelők elhelyezkedése és távolsága “ellehetetleníti az üzemekbe és intézményekbe történő ingázást”. Az országgyűlési képviselő példaként a Szent Lázár Megyei Kórházat említi, ahol a kilenc gyógytornászából öt felvidéki munkavállaló.

Becsó Károly mindezekre alapozva azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy – hasonlóan a koronavírus-járvány első hullámának határnyitásához – nyissák meg a somoskőújfalui határátkelőt, legalább a munkavállalási célból ingázók számára.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is ugyanezt fogalmazta meg a tárcavezetőnek írt hétfői levelében. Skuczi Nándor Somoskőújfalu és Balassagyarmat esetében is az ingázók közlekedésének lehetővé tételét kérte a határátkelőhelyeken. A megyei önkormányzat vezetője mindemellett az áruforgalom újbóli engedélyezésének igényét is jelezte ezen határátlépési helyeken.

 

3100.hu Fotó: A lezárt somoskőújfalui határátkelőhely 2020. szeptember 1-én reggel