Becsó Károly, a kormánypártok jelöltje várhatja legesélyesebbként a választást Kelet-Nógrádban

Lassan egymást érik azok a közvélemény-kutatások, különböző csoportok által megfogalmazott ajánlások, melyek arról szólnak, hogy egy adott választókerületben ki is az esélyes ellenzéki jelölt a kormánypárt által indított jelölttel szemben. Ezek sokszor egymásnak is ellent mondanak ebben a tekintetben, egyben viszont egyeznek: úgy tűnik Becsó Károlyt (Fidesz-KDNP) nehéz lesz megszorítani Kelet-Nógrádban.

“Salgótarjánban az összefogás sem segít az ellenzéken”, “Kemény dió lesz Salgótarján az ellenzéknek”, “Dömsödi Gábor szorongathatja meg a Fideszt Nógrádban” – hozta a szalagcímeket sorrendben a 24.hu, a Hír TV és a HVG. Az országos sajtó így reagált annak a talán leginkább fókuszált és friss közvélemény-kutatásnak az eredményére, mely a választókerületben élők preferenciáját elemzi.

 

“Ellenzéki együttműködés nélkül nincs esély a fideszes mandátumszerzés megakadályozására”

“Nógrád 1-es számú választókerületében Dömsödi Gábor (LMP) tűnik a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek a kutatás alapján. Habár az elsődleges preferenciákat tekintve Cseresznyés István (Jobbik) a legerősebb ellenzéki jelölt, ha figyelembe vesszük a szavazók látens politikai preferenciáit is, akkor azt látjuk, hogy Pásztó független polgármestere tudja a leginkább integrálni az ellenzéki szavazókat, ugyanis neki van a legnagyobb esélye arra, hogy háta mögé állítva a különböző pártok szavazóit megszorongassa a Fidesz-KDNP jelöltjét. Ellenzéki együttműködés nélkül azonban nincs esély a fideszes mandátumszerzés megakadályozására, és ebben a választókerületben még a Jobbik jelöltjének a visszalépésére is szükség lenne. A Momentum és az Együtt támogatottsága szinte kimutathatatlan ebben a választókerületben” – foglalta össze a 2018. február 1. és március 15. között, 1002 fő személyes megkérdezésén alapuló kutatásának eredményét a Közös Ország Mozgalom. Hozzá kell tennünk, hogy a mozgalom Kovács Zoltánról kérdezte a válaszadóit Kelet-Nógrádban, miközben a választókerületben Kovács Zsolt (Demokratikus Koalíció) indul az MSZP, a DK és a Szolidaritás közös jelöltjeként.

A Közös Ország Mozgalom felmérése alapján – melyben összesen 6 jelölttel kapcsolatban kérdezték a válaszadókat -, amennyiben minden ellenzéki jelölt elindul, akkor a direkt becslés szerint Becsó Károly (Fidesz-KDNP) 45 százalékkal nyerne a 22 százalékot kapó Cseresznyés István (Jobbik) és a 16 százalékot kapó Dömsödi Gábor (LMP) előtt. A direkt becslés szerint abban az esetben, ha egyetlen ellenzéki kihívója lenne a kormánypárt jelöltjének, akkor közülük Cseresznyés István (Jobbik) tudná integrálni legsikeresebben a kormányváltást akarókat, de eredményét csak 38 százalékra tudná feltornászni az ebben a forgatókönyvben 62 százalékot kapó Becsó Károllyal (Fidesz-KDNP) szemben.

Az indirekt becslésben – mely a rejtőzködő szavazók látens preferenciái alapján próbálja modellezni a várható szavazatarányokat – alapesetben 41 százalékkal nyerne Becsó Károly (Fidesz-KDNP) a 20 százalékot elérő Cseresznyés Istvánnal (Jobbik) és a 19 százalékot elérő Dömsödi Gáborral (LMP) szemben. Az indirekt becslés szerint, egyetlen ellenzékiként utóbbi tudná a legmagasabb szavazatarányt elérni, 44 százalékot, de ebben a forgatókönyvben is Becsó Károly (Fidesz-KDNP) nyerne.

(Forrás: Közös Ország Mozgalom)
(Forrás: Közös Ország Mozgalom)

 

Tovább is van…

Mostanra egymást érik a hasonló felmérések és ezek eredményei alapján közzétett, esélyes ellenzékieket megnevező listák. A Jobbikhoz köthető kutatócég, az Iránytű Intézet ettől merőben eltérő számokat adott közre: mérésünk szerint Kelet-Nógrádban a pártot választani tudó ellenzékiek 24 százaléka a Jobbikot, 22 százaléka az MSZP-DK-Párbeszéd jelölőszervezeteket támogatja, az LMP 3 százaléka mellett. Összefoglalójában az Iránytű Intézet azt írja: “egyértelműen a legesélyesebb ellenzéki jelölt Cseresznyés István (Jobbik), de hozzáteszik, hogy a DK-s jelölt visszalépése esetén lehet, hogy Dömsödi Gábor (LMP).

Az új hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter által létrehozott Rendszerváltás 2018 felülete szerint Kelet-Nógrádban Dömsödi Gábor (LMP) az esélyes ellenzéki jelölt. A 6 különböző korábbi kormány 10 tagja és több egykori uniós biztos által létrehozott V18 értékelése bár az előző értékeléssel szoros összefüggésben van, mégis több pontban – illetve válaszókerületben – különálló attól. A többek között Andor László, Bárándy Péter, Bod Péter Ákos, Göncz Kinga vagy Mellár Tamás nevével fémjelzett csoportosulás úgy fogalmaz: Nógrád megye 1-es számú egyéni választókerületében a DK és a Jobbik megegyezése szükséges az ellenzéki győzelemhez. Felsorolásukban a kelet-nógrádi választókerület azok között szerepel, ahol jelenleg még a pártokon múlik a választás eredménye, vagyis az említettek egyikének akkor nyílna egyáltalán esélye legyőzni a kormánypárt jelöltjét, ha a másik (többi) ellenzéki jelöltet delegáló párt, vagy akár a jelölt a visszalépés mellett döntene.

Az előzetes felmérésekben foglaltak ismertetése mellett hozzá kell tennünk, hogy:

  • a 2018-as országgyűlési képviselő-választásig még egy hét van hátra és bár előjelei egyelőre nincsenek, de akár visszalépésekre is sor kerülhet;
  • nagyon sok múlhat a részvételi hajlandóságon – a kevesebb szavazat a kormánypártoknak, a sok szavazat az ellenzéknek kedvez majd, ez szinte biztosra vehető;
  • nem tudni, mennyi lesz az “elvesző” szavazatok aránya, hiszen Kelet-Nógrádban válaszható a legtöbb jelölt: összesen 33.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Ujvári Sándor)