Bátonyterenyén tartották az idei megyei bányásznapot

(Forrás: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)

 

Idén Bátonyterenyén rendezték a 66. Nógrád Megyei Bányásznap eseményét, mely a helyi Városnaphoz és Testvérvárosi Találkozóhoz is kapcsolódott.

 

Délelőtt a városi Bányász Emlékműnél koszorúzás, majd a Városház téren a köszöntők és az elismerések átadása következett, melyeket Dobor István, a BDSZ Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság elnöke adott át. Külön köszöntötték Sulyok Oszkár Jánosnét, Karancsalja község polgármesterét, aki múlt héten, a gyöngyösi Központi Bányásznapon vehetett át ezüst bányászgyűrűt a BDSZ-től a településen élő aktív- és nyugdíjas bányászközösségek támogatásáért, a bányász emlékek és hagyományok ápolásáért.

Ugyanitt a bányász kulturális örökség és hagyományőrzés terén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként Művészeti Nívódíjat adományoztak a Bányász-Kohász Dalkörnek és a kórus vezetőjének: Diósi Jánosnak. A bátonyterenyei ünnepségen vehetett át elnöki oklevelet Bozó Lászlóné, a Karancsvölgyi-, Kiss Kormos János, a Nádújfalusi- és Nagy Sándor, a Dorogházi Alapszervezet tagja. Emléklap és korsó elismerésben részesült 70 éves jubileumi tagságának okán Kecskés János, fél évszázados tagságáért Nagybalázs Ferencné, Kormosné Weszelszky Katalin és Szeles Imre, továbbá a Kisterenyei Bányász Hagyományőrzők elnöke, Andrásy Józsefné és a civil szervezetek vezetője, Molnár József.

 

(Forrás: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)
(Forrás: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)

 

A bányásznap szónokai – a koszorúzásnál Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselőe, a díjátadásnál Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere és Dobor István – mindannyian méltatták az egykori bányászokat és azok családjait, közösségüket, összetartásukat. Egyben reményüket fejezték ki arra vonatkozóan is, hogy a bányászat nem csak múlt, hanem valamilyen mértékben jövő is lesz még egyszer.

 

Az Észak-magyarországi bányászatról nemrégiben egy salgótarjáni stáb forgatott dokumentumfilmet. A forgatásról és az alkotásról itt írtunk, a Szerencse lent című dokumentumfilm alább megtekinthető.

 

Szerencse lent (dokumentumfilm az észak-magyarországi bányászmúltról)

Drexler Szilárd filmje. Rögzítve a Duna World televízió műsorából.

 

Rádió Focus nyomán

Kiemelt fotó: A 66. Nógrád Megyei Bányásznap alkalmából megkoszorúzták a bátonyterenyei bányász emlékművet (Forrás: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)