A barna medve aktuális előfordulását a Mátrában már tényként kezeli a természetvédelem

Újabb térségi medve-észlelést igazolt vissza a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, ezúttal a Mátra déli oldaláról. Közvetett módon egy közösségi oldalon megjelent bejegyzés alapján értesültek az állat Mátrafüred környéki jelenlétéről, illetve egy mátraházai megfigyelésről, míg az állat lábnyomára egy hivatásos vadász bukkant rá.

A természetvédelmi szervezet közölte: a barnamedve aktuális mátrai előfordulását tényként kezelik.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelte: az utóbbi hetekben számos hír jelent meg arról, hogy a lakosság barna medvét, vagy medvéket vélt látni a térségben. Ugyanakkor ezek a hírek sokszor úgy terjednek el, hogy annak valódiságát a szakemberek nem tudták ellenőrizni, mert nem is értesítették őket.

Az igazgatóság azt kéri, ha valaki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne, elsőként a +36 30 861 38 08-as ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

A megalapozatlan hírek sok esetben gerjesztenek indokolatlan aggodalmat, félelmet a lakosságban vagy a környéken pihenőkben, kikapcsolódókban. Ebben a felfokozott közhangulatban “medvének” véltek már kóbor kutyát, vaddisznót, borznyomot de még távolról a vadetetőt is.

Hat év medvéi a nógrádi térségben

Természetesen az alább következő lajstromon felül jóval több helyről érkezett – valós, vélt vagy esetleg pusztán szenzációhajhász – jelzés az elmúlt években medvékről, de ezeket kis arányban igazolta vissza életnyomokkal a természetvédelem. Közel hat évvel előtt vadászok lőttek ki egy medvét Salgótarján közvetlen közelében, az Eperjes-telepi vadászterületen.

Az áldatlan helyzet orvoslására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvette a kapcsolatot a Nógrád megyét nagyban is lefedő működési területükön működő önkormányzatokkal, arra kérve őket, hogy medve észlelés gyanúja esetén először a természetvédelmi őrszolgálat ügyeleti telefonján tegyenek bejelentést. Munkatársaik minden bejelentett helyszínen ellenőrzik az esetleges medve nyomait, életjeleit, beszélnek a tanukkal, valós észlelés esetén felkészítik a lakosságot a medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedésre.

A bejelentés kérése nem csupán az önkormányzatoknak szól, hanem a környéken lakóknak vagy kirándulóknak is.

Nógrád megyében szakember által is visszaigazolt medveészlelést az idei évben áprilisban Pásztó környékéről, júniusban Érsekvadkert és Dejtár között, míg az elmúlt hetekben a Szanda és Bercel környéki térségből jegyezhettünk fel.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Kozma Attila)