Bálon gyűjtenek a szülészet újabb fejlesztéséért

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályának munkatársai idén is megrendezik jótékonysági báljukat. A február 9-én, a Tarján Vendéglőben esedékes, minden bizonnyal jó hangulatú, adománygyűjtéssel egybekötött mulatság megszervezését támogatóként a Szerencsejáték Zrt. is segíti.

Ahogy azt Dr. Pasztuhov Ágoston osztályvezető főorvostól megtudtuk, a bevételből a szülészeti műtőt fogják korszerűsíteni, ahol nagy szükség van a jelenleg meglévő műtő lámpa lecserélésére. A 3100.hu-nak Dr. Pasztuhov Ágoston elmondta, hogy a lámpának császármetszés esetén van kiemelt jelentősége. Cseréjével ugyanis javulnak a fényviszonyok, valamint a beavatkozást végző orvosok dolga is könnyebb lesz, hiszen a mostani lámpa halogén izzói túlmelegítik a közvetlen környezetet és az túlságosan alacsonyra is lóg az egyébként is kisebb belmagasságú műtőtérben. A megvásárolni kívánt új, modern, LED izzós lámpa kis kiterjedésű és a plafonra helyezhető – fejtette ki az osztályvezető főorvos, akinek vezetésével az elmúlt években a salgótarjáni szülészet-nőgyógyászati részleg komoly átalakításokon esett át.

A jótékonysági bálra – korlátozott számban – még vásárolhatóak belépők, illetve támogatói jegyek is. Mivel a Szent Lázár Megyei Kórházban jelenleg látogatási tilalom van érvényben, a jótékonysági eseménnyel kapcsolatban a +36(20)3252407-es telefonszámon lehet érdeklődni.

A szülészet 1994-ben kapta meg a bababarát, 2018-ban pedig a családbarát címet – kiemelt cél az ezen szempontok szerint további fejlesztés. Ebben idén egy 90 millió forintos pályázat is segítségükre lesz, amelyből az összes kórtermet felújítják, valamint további családbarát szülőszobát alakítanak ki. Az egészségügyi jótékonysági bált ezen célok kitűzésével párhuzamosan, három éve hívták életre az osztály kollektívájának hatékony közreműködésével.

A szülészeten évente mintegy nyolcszáz gyermek látja meg a napvilágot, a születések harmadánál van szükség császármetszésre – ismertette Dr. Pasztuhov Ágoston, aki egyben megköszönte a támogatóknak, hogy egyre többen vannak és idén is segítik a salgótarjáni szülészet-nőgyógyászati osztályt céljai elérésében. Hozzátette: a lámpa megvásárlása után az esetlegesen fennmaradó összegből további műszerek vásárlását tervezik.

 

Kiemelt fotó: A szülészet-nőgyógyászati osztályon évek óta folyamatosak a fejlesztések – jótékonyság, pályázatok és kormányzati támogatások jóvoltából. Most ezt a lámpát fogják lecserélni.