Balázs János képeiből nyílik majd szabadtéri tárlat a Pécskő út elején

A “Sakkozzuk ki!” akciócsoport a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület támogatásával a Pécskő út elején található Balázs János szobor melletti falrészen dolgozik majd.

A civilek tervei szerint az újabb állandó tárlat helyszíne a Március 15. út 2. szám alatti társasház Pécskő úti oldali falának alsó része lesz, a Balázs János szobor melletti felület. A hosszú ideje elhanyagolt, összefirkált falat szeretnék lefesteni, Balázs János képeivel, illetve akár egyes versrészleteivel is díszíteni.

– Nap mint nap arra járva úgy gondoljuk, hogy a fal nem méltó a közvetlenül mellette található, salgótarjáni származású művészt megjelenítő szoborhoz, ezért ezen lehetőségeinkhez mérten változtatni szeretnénk. Akciócsoportunk ismét szeretne hozzátenni a városkép pozitív formálásához, a település kulturális örökségének megőrzéséhez egy mini művészeti színtér létrehozásával, ahol érdemes megpihenni, szemlélődni – mondta Miklós Rea, a Sakkozzuk ki! akciócsoport tagja.

Balázs János 1905. november 27-én született a felvidéki Alsókubinban és 1977. március 18-én hunyt el Salgótarjánban. Felvidéki muzsikus családjával öt éves korától élt Salgótarjánban. Autodidaktaként sajátította el sajátos, semmihez sem hasonlítható képi és gondolati világát. Bár már gyermekkorától megérintette őt a festés, a rajzolás varázsa, képzőművészettel és írással kizárólagosan idős korától kezdett el foglalkozni. Egyéni mitológiából táplálkozó művészete a bennünket körülvevő világ sajátos megközelítése. Festészete jelentőségével egyenértékű lírája és önvallomásos prózája.

Tavaly a Rákóczi úton készült el Salgótarján első szabadtéri fotókiállítása, a Balázs János szobor körüli területen lesz majd a második hasonló tárlat, míg a harmadikat várhatóan a postai aluljáróban alakítják ki, egy nemrégiben elnyert pályázati támogatás segítségével.

 

Salgótarján Ma nyomán / 3100.hu Fotó: A szabadtéri tárlatot a Pécskő út elején alakítják ki