Balázs János alkotásaiból nyílik tárlat a budapesti Műcsarnokban

Balázs János roma festő alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken este a budapesti Műcsarnokban, a Magyar Művészeti Akadémia intézményében.

Balázs János felvidéki muzsikus családjával öt éves korától élt Salgótarjánban, autodidaktaként sajátította el sajátos, semmihez sem hasonlítható képi és gondolati világát. Bár már gyermekkorától megérintette őt a festés, a rajzolás varázsa, képzőművészettel és írással kizárólagosan idős korától kezdett el foglalkozni, egészen 1977-es haláláig. Egyéni mitológiából táplálkozó művészete a bennünket körülvevő világ sajátos megközelítése.

A mindössze két osztályt végzett vidéki cigánytelepen élő ember mindent elolvasott, amihez hozzájutott, Homérosztól a magyar klasszikusokon át Shakespeare-ig, Balzac-ig és Nietzschéig. Olvasmányélményeiből és a fantáziája által kiszínezett világból táplálkoztak festményei, versei; naplót is írt, és saját maga készítette hangszereken játszott a “pécskődombi remete”. 63 esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze 8 év alatt hozta létre. Szűkebb pátriájában, Salgótarjánban hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, és azóta is lelkiismeretesen ápolják az emlékét. Országos ismertségét – a naiv művészet iránt a hetvenes évek elején feltámadt érdeklődés nyomán – külföldi kiállítások sora követte.

Mintegy háromszáz alkotásából a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumon kívül az 1976-ban megnyílt kecskeméti Magyar Naiv Művészek Múzeumában is jelentős kollekció található. A legjelentősebb számban azonban magángyűjtők őrzik a rövid, de termékeny, egyedülálló életmű darabjait – mindenekelőtt Horn Péter, akinek a gyűjteményéből válogatták a Műcsarnok kiállításának anyagát.

Érdekesség, hogy a Magyar Művészeti Akadémia intézményében néhány napig két térségünkhöz kötődő művész tárlata párhuzamosan tekinthető meg, hiszen január 20-ig még szintén látogatható a Műcsarnokban Földi Péter Kossuth-díjas képzőművész életmű-kiállítása is.

 

Műcsarnok nyomán / Kiemelt fotón Balázs János egyik alkotása (Forrás: Műcsarnok)