Balassagyarmatról rajtolva Salgótarjánt is érinti majd az idei Tour de Hongrie egyik szakasza

A kerékpársport nógrádi szerelemeseinek a korábbi években jellemzően legalább Mátraháza és Kékestető környékéig kellett utaznia ahhoz, hogy testközelből láthassák a magyar körverseny mezőnyét. A Tour de Hongrie „újkori”, 2015-ben indult felívelése óta idén először érintik Nógrád megyét a kerékpárosok – derült ki a sportesemény tegnapi, budapesti útvonal-bemutató gáláján. Az sem mellékes, hogy a közvetítések által a világ több mint 150 országában kerül majd a televíziók képernyőire a körverseny, ezáltal Balassagyarmat és Nógrád megye is.

Az idei esemény útvonalát impozáns gála keretében mutatták be kedden délelőtt többek között Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke jelenlétében. Az eseményen ott voltak továbbá azoknak a városoknak a vezetői, amelyek rajt- vagy célhelyszínként fogadják a mezőnyt, így Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere is.

A 2.1-es kategóriájú Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny 2019-ben is nagy nemzetközi mezőnnyel szeli át Magyarországot, a versenyző klubok között a francia Cofidis, az olasz Androni-Giocattoli-Sidermec mellett az Israel Cycling Academy és az olasz Neri Sottoli-Selle Italia-KTM is jelen lesz. A balassagyarmati születésű Rózsa Balázs is újra rajthoz áll a holland Team Differdange-GeBa színeiben, így idén “hazai utakon” is szoríthatunk majd 2014 országúti kerékpáros magyar bajnokának, a korábbi évek egyik legjobb utánpótlás korú magyar versenyzőjének. A 140 fős mezőnyben két kifejezetten magyar csapat, a nemzeti válogatott és a Pannon Cycling Team lesz ott.

Emellett földrajzi értelemben is közel kerülhetünk a Tour de Hongrie mezőnyéhez. Eisenkrammer Károly barcelonai olimpikon, 27-szeres felnőtt magyar bajnok, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy az előző évekhez képest több emelkedőt tartalmaz majd az idei útvonal, a hatból három egyértelműen hegyi szakasz. Mint kiderült, a 2019. június 13-i balassagyarmati rajt a leghosszabb szakasz kezdőpontja lesz, innen a mezőny Szécsényt, Salgótarjánt, Bátonyterenyét és Pétervásárát érintve kapaszkodik fel a Bükk emelkedőire, a 201 kilométeres, 2561 méter szintkülönbségű versenynap célja Miskolcon lesz.

 

A versenyigazgató kiemelte, hogy a negyvenedik magyar körverseny és így hazánk az idei évben is több mint 150 országban lesz látható a televíziók képernyőin. Várható magyar televíziós élő közvetítés az M4 Sport jóvoltából, minden este egyórás napi összefoglalókat sugároz majd az Eurosport, ahol a negyedik és ötödik szakaszokat élő adásban is közvetítik majd. A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversennyel és annak nógrádi vonatkozásaival a későbbiekben minden részletre kiterjedően foglalkozunk majd.

 

Kiemelt fotó: Eisenkrammer Károly versenyigazgató, Rózsa Balázs kerékpárversenyző, Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere és Sztancsik József, a TdH balassagyarmati koordinátora (Fotó: tdh.hu)