Balassagyarmatról indul és Salgótarjánt is érinti majd a Tour de Hongrie negyedik szakasza

3100.hu Fotó: A Tour de Hongrie mezőnye 2019 júniusában a Salgótarján és Vizslás közötti emelkedőn

Siófokról rajtol és budapesti etappal végződik a május 12. és 16. között sorra kerülő 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

A viadal közösségi oldalán a napokban közzétett útvonalbemutató kisfilm alapján a megmérettetés a Balaton körül kezdődik majd: a Siófok-Kaposvár nyitószakaszt a Balatonfüred-Nagykanizsa etap követi, hogy aztán a harmadik versenynap veszprémi rajtja után a “magyar tenger” térségét elhagyva Tatán érjen célba a mezőny. A királyetap a Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető táv lesz, a záró szakaszra pedig négy év után ismét a fővárosba érkezik a Tour de Hongrie: 12 kört kell teljesíteniük a bringásoknak a Városliget és a Puskás Aréna körül futó körpályán.

Az útvonalbemutató videóban Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere úgy fogalmazott: örülnek neki, hogy a legbátrabb városból indul majd a legkeményebb szakasz 2019 után az idei körversenyen is. A 984 méteres tengerszint feletti magasságon, Kékestetőn végződő királyetap 204 kilométerére több mint 3 ezer méter szintkülönbség jut majd május 15-én, szombaton.

Balassagyarmatról Szécsényen, Salgótarjánon és Kisterenyén keresztül, majd a 23-as számú úton hagyja majd el a mezőny Nógrád megyét.

Tour de Hongrie 4. szakasz, Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető (204 km)

Tour de Hongrie 4. szakasz, 2021. május 15., szombatBalassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető (204 km)

Eisenkrammer Károly főszervező az útvonalbemutatóban kiemelte, a Kelet-Magyarországon rendezett tavalyi kiírás után idén a Balaton környékét mutatja meg a tévénézőknek a magyar körverseny. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben hat kontinens sportolói érkeztek ide több mint harminc országból, egyúttal hangsúlyozta, idén az elsődleges az egészségügyi biztonság megteremtése, ezt szem előtt tartva fogják megrendezni a Tour de Hongrie-t.

Szilasi László versenyigazgató az MTI megkeresésére elmondta, World Tour és prokontinentális csapatból is versenycsúcsot jelentő számú nevezés érkezett, és tervezik a mezőny létszámának növelését is a tavalyi 20 induló együtteshez képest.

Eddig 12 csapat nevezését jelentették be, az indulást tervezők közül a Jumbo-Visma – kilenchónapos eltiltásból visszatérő – sprintere, a holland Dylan Groenewegen emelkedik ki, aki akár négy szakaszon is megmutathatja képességeit. “Ennek a mezőnynek ezeken az etapokon nem jelent nagy nehézséget a szintkülönbség, így akár négyszer is sprintbefutóra kerülhet sor. Az összetett pedig az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan a Kékestetőn dől majd el” – fogalmazott a versenyigazgató.

 

MTI nyomán / 3100.hu kiemelt fotó: A Tour de Hongrie mezőnye 2019. június 13-án a Salgótarján és Vizslás közötti emelkedőn