Balassagyarmat egyik tekintélyes épülete újult meg a kormányhivatal beruházásában

Akkor tud jól működni egy kormány, ha döntéseit az emberek véleményére alapítja és meghallgatja őket a döntések után is – hangoztatta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára csütörtökön Balassagyarmaton.

Tuzson Bence a Nógrád Megyei Kormányhivatal balassagyarmati járási hivatala felújított épületének átadásán kiemelte: egy ilyen intézmény kapu is a kormány számára, mert egyrészt ezen keresztül az állam összes szolgáltatását igénybe lehet venni, másrészt információkat kap az állam, amelyek segítenek annak eldöntésében, hogy milyen irányban kell továbbmenni.

Ez egy szövetség a magyar emberek és a magyar kormány között – fogalmazott az államtitkár a 700 millió forintos állami támogatásból felújított épület átadásán.

A járási központot Balassagyarmat helyi védettség alatt álló, Kotsis Iván tervei alapján 1928-ban épült háromszintes, 3500 négyzetméteres épületében, az egykori csendőrpalotában alakították ki, amely később, megszűnéséig, a határőrség központja volt. Tuzson Bence kiemelte, hogy a beruházás olyan épületben valósult meg, amelyet a XX. század Magyarországának egyik legjelentősebb építésze tervezett, Kotsis Iván munkája többek között a budapesti Regnum Marianum templom, vagy az Erkel Színház is.

Az államtitkár az ünnepségen Magyarország céljának nevezte, hogy a térségben húsz-harminc éven belül vezető szerepet töltsön be. Ehhez különös megbecsülésben kell részesíteni azokat a településeket is, akik ebben részt tudnak venni – fűzte hozzá. Határvárosként, a híd szerepét betöltve, Balassagyarmat is ilyen település – hangoztatta.

Tuzson Bence szólt arról is, hogy miniszteri biztos dolgozik a közigazgatás, valamint az abban dolgozók helyzetének még jobbá tételén. Arra is kitért, hogy néhány ügyet – egyes engedélyeket, bejelentési kötelezettségeket – szeretnének kivezetni a közigazgatás rendszeréből.

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője jelentős mérföldkőnek nevezte a beruházást a megyei közigazgatás történetében.

Ismertetése szerint a balassagyarmati járási hivatal a beruházás előtt kilenc különböző helyen működött a városban. Most hat osztály, 105 dolgozó kapott helyet a felújított épületben. Mint mondta, a kivitelezés során hangsúlyt helyeztek az építészeti értékek védelmére. Megújították a tetőt, a padlásteret, a víz- és csatornahálózatot, új biztonsági és informatikai rendszert építettek ki, felvonó segíti az akadálymentes közlekedést, napelemes rendszerrel csökkentik a kiadásokat. A Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hozzátette: már megkezdődött az épület “szépítgetése” is, a belső falakon immáron a felvidéki Tőrincsen született Berecz Antal festőművész 23 alkotása látható.

Fontosak a részletek, de a legfontosabb az, hogy a rekonstrukció eredményeképpen lehetővé vált az eddig szétaprózott járási hivatali szerkezet centralizált elhelyezése és ezzel a Balassagyarmati Járási Hivatal hatósági, gyámügyi és igazságügyi, építésügyi, földhivatali, foglalkoztatási, népegészségügyi és társadalombiztosításai osztályai végre itt, egy helyen érhetőek el. Azt gondolom joggal reméljük, hogy a most átadott épület hosszú időn keresztül fogja szolgálni az ügyfeleket és az itt dolgozókat – hangsúlyozta dr. Szabó Sándor.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a város patinás épülete olyan funkciót kapott, ami az itt élők mindennapi életét fogja segíteni. A város egy olyan létesítménnyel gazdagodott, mely méltón mutatja, hogy Balassagyarmat a megye egyik központi települése – tette hozzá.

A “Balassagyarmati volt csendőr-laktanya épületrekonstrukciója – Járási hivatalközpont kialakítása” elnevezésű, a Miniszterelnökség 700 millió forintos támogatásával, hazai költségvetési forrásból megvalósult beruházás a műszaki átadás-átvételi folyamat lezárásával 2018. május 8-án ért véget, a munka szűk 8 hónapig tartott. Ezt követően vette kezdetét a bútorozás és a különböző osztályok költöztetése.

Közel 1500 hatósági ügykörben, évi 80 ezer döntés születik a felújított épület falai között.

A földszinten a Földhivatali Osztály és a Foglalkoztatási Osztály, az első emeleten a Népegészségügyi Osztály, a Hivatalvezetői titkárság és a Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály, a második emeleten a Társadalombiztosítási Osztály és az Építésügyi Osztály kapott helyett. Az új épület második emeletére költöztek a Salgótarjáni Járási Hivatal Igazságügyi Osztályának pártfogói, a Nyugdíjbiztosítási Osztály és a Rehabilitációs Osztály kihelyezett ügyintézői.

Az épület az Ady Endre utcai és a Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáraton keresztül lehet megközelíteni, az akadálymentesített bejárat az Ady Endre utcai. Az udvaron lehetőség van az ügyfeleknek gépjárművel parkolni.

 

Forrás: MTI | Nógrád Megyei Kormányhivatal / Fotók: Ligeti Edina | Miniszterelnökség