Baglyaskő várát fedezhetik fel az érdeklődők szombaton

Baglyaskő sziklája kivilágítva (Fotó: MTI/Komka Péter)

Salgótarján egyik kevesebb figyelmet kapó kincsét a Dornyay Béla Múzeum által szervezett programon ismerheti meg jobban a közönség a hétvégén.

A szombaton, délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen Bodó Balázs régész kíséretével, régészeti tárlatvezetéssel fedezhetik fel a résztvevők a várat, akik egyben bepillantást nyerhetnek a középkori Nógrád megye életébe. Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódik, amelyet 2006 óta rendeznek meg a kulturális intézmények széleskörű népszerűsítése céljával.

Bodó Balázs, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régésze Baglyaskő várának feltárását mutatja be a múzeum nyári gyermektábora résztvevőinek (Archív fotó: MTI/Komka Péter)
Bodó Balázs, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régésze Baglyaskő várának feltárását mutatja be a múzeum nyári gyermektábora résztvevőinek (Archív fotó: MTI/Komka Péter)

A november 11-ig tartó fesztivál keretében több érdekes programot és előadást is szervez a Dornyay Béla Múzeum. Szerdán a “Kapd el a hamisítót!” fantázianevű előadásban betekintést nyújtanak a festményhamisítók világába és módszereibe. Birkás Babett múzeumi animátor arról is mesél majd, hogyan lehet megállapítani, hogy egy műalkotás eredeti, vagy csupán hamisítvány. Novemberben várostörténeti vetélkedőt szerveznek az általános- és középiskolások számára, az őszi szünetben pedig a legkisebbek részt vehetnek az úgynevezett „Bányamanóképzőn”. Az eseménysorozathoz kapcsolódóan, ünnepélyes keretek között átadják a Nagy Iván Honismereti Pályázat díjait is.

Az érdeklődők még több programot és bővebb információt a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapján találnak.

 

Kiemelt fotó: Baglyas-kő sziklája kivilágítva (Fotó: MTI/Komka Péter)