Bach Mindenkinek Fesztivál – Salgótarjánban templomi koncertet rendeznek

Március 16. és 25. között ismét megrendezik Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek fesztivált. A fesztivál keretében immár ötödik alkalommal a koncerttermeken kívül aluljárókban, tereken, iskolákban, kórházakban és templomokban hallgathatják az érdeklődők Bach zenéjét többek között Salgótarjánban is.

Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész a köztévében korábban ismertette: a fesztivál 71 település 250 helyszínén mintegy 3 ezer fellépő művész közreműködésével valósul meg szerte a Kárpát-medencében. A programok ingyenesek, az összes fellépő önkéntesen, ingyenesen vesz részt az eseményen. Kiemelte, hogy számos ismert és népszerű művész szerepel az eseményen, többek között fellép a Magyar Állami Operaház együttese, valamint a Nemzeti Filharmonikusok, de közreműködik Vásári Tamás, Medveczky Ádám, Hegedűs D. Géza, Harcsa Veronika és Szirtes Edina Mókus is.

A fesztivált 2015-ben rendezték meg első alkalommal azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach művein keresztül kivigyék a klasszikus zenét az utca emberéhez. A muzsika szabadtéren, aluljárókban, templomokban, börtönökben, kórházakban és más különleges helyszíneken szólal meg olyan hangszereken, mint a koncertzongora, a hárfa, a csembaló vagy az orgona, amelyekkel nem találkozhatnak az utcán járva-kelve az emberek.

Salgótarjánban vasárnap 16 órától kezdődően, a Losonci úti református templomban csendülnek fel Bach-dallamok. A Bach Mindenkinek Fesztivál salgótarjáni eseményén közreműködik a Doráti Kamarazenekar, Simon Katalin szoprán, Matúz Csilla orgonaművész, a Cantate Domino Kórus, a Cantabile Kamarakórus, a Liszt Ferenc Kamarakórus, a Salgótarjáni Pedagógus Kórus, a Szenczi Molnár Albert Kórus és a Bányász-Kohász Dalkör, az összkart Gúthy Éva karnagy vezényli majd. A koncertre a belépés ingyenes, de a szervezők felajánlásokat elfogadnak, mivel a kulturális misszió mellett a fesztivál másik célja a Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik.