Az “unokázós csalás” veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Sose utaljon vagy adjon át pénzt telefonos megkeresésre idegeneknek – hívta fel a figyelmet Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nógrád megyében is folyamatosan jelen vannak az úgynevezett “unokázós csalók” – az ismeretlenek főként idős embereket hívnak fel, és gyermekének, unokájának balesetére vagy bűncselekményére hivatkozva kérnek pénzt. Az utóbbi időben pedig arra kérik az áldozatokat, hogy egy – akár külföldi – bankszámlára utaljanak el egy bizonyos összeget – mondta el portálunknak Dankóné Nagy Éva.

Felszámolt unokázós hálózatok – hangfelvételek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális nyomozócsoportja az unokázós bűncselekményeket elkövető bűnszervezet 82 tagját fogta el, a bűncselekmények száma a…

A főkapitányság szóvivője ismertette: olyan esetek is előfordultak, ahol a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát. Dankóné Nagy Éva kiemelte, hogy munkatársaik soha, semmilyen esetben sem telefonálnak azért, hogy pénzt kérjenek egy rokon bűnügy vagy balesete kapcsán. A csalók sokszor még személyes információkat is szereznek, így elnyerve az áldozatok bizalmát. A szóvivő azt tanácsolja, hogy ilyenkor keressük fel az érintett családtagot, bizonyosodjunk meg hogylétük felől, idegeneknek pedig sose utaljunk vagy adjunk át pénzt hasonló megkeresések kapcsán.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)