Az UNESCO szervezetébe integrálódhatnak a geoparkok

A somoskői bazaltorgona, mely a felette álló várral a Novohrad–Nógrád Geopark szimbóluma is egyben (Forrás: www.nngeopark.eu)

A fennállásának idén 70. évfordulóját ünneplő UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) sorrendben 38. Közgyűlése zajlik Párizsban ezekben a napokban. A 2015. november 3–18. közötti konferencia lényegében a szervezet legfelsőbb döntéshozó testületének tekinthető, az előterjesztések között pedig olyan anyagot is találni, mely salgótarjáni, nógrádi vonatkozással is bír. A geoparkok nemzetközi helyzetéről döntenek ugyanis ezekben a napokban.

A térség ökoturizmusában egyre jelentősebb szerepet elfoglaló Novohrad–Nógrád Geopark 2010. tavaszán nyert felvételt az Európai és Globális Geopark Hálózatába. Utóbbi hálózat már abban az időben is az UNESCO „támogatásával” működött, az egyre terjeszkedő és bővülő hálózat vezetői azonban már hosszú évek óta munkálkodtak annak érdekében, hogy ez a kötelék még erősebbé váljon. A változást olyan formában képzelték el, hogy az UNESCO két jelenleg is ismert világhálózatához, vagyis a Világörökség illetve az Ember és Bioszféra Programokhoz hasonlóan a geoparkokat is úgymond „sajátjaként” ismerje el, fogadja be szervezeti rendszerébe az UNESCO.

Hogy mi is ennek a törekvésnek az alapja? A szakma érvelése az – melynek eredményeképpen most révbe érni látszik a folyamat –, hogy a bioszféra hálózatok az élő természeti értékek védelmére hivatottak, a világörökségi helyszínek pedig elsősorban az épített örökség megóvására. Természetesen mindkét esetben előfordulhat (de jellemzően inkább világörökségi területek esetében), hogy van némi földtudományi kapcsolódási pont, de lényegében amíg az ember megjelenése óta, vagy éppen az elmúlt néhány évezred alatt megteremtődött értékeink védelmét biztosítják nemzetközileg ezek az igen magas szinten elismert programok, addig ez nem mondható el a 4,6 milliárd éves földtörténet oldaláról. Természetesen több nemzetközi kezdeményezés is létezik ebben a szegmensben is, de azt túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a 2000-ben életre hívott geoparki koncepció a korábbiaktól sokkal sikeresebben és innovatívabban működik.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy napjainkra a Globális Geoparkok Hálózata jelenleg 33 ország 120 területét tömöríti, melyek egytől-egyig egy részletes, komoly szakmai vizsgálódást követően válhattak taggá. Így történt ez a határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geopark esetében 2010-ben (mint Magyarország és mint Szlovákia első nemzetközi elismertséget szerzett területe), továbbá Magyarországról a Bakony–Balaton Geopark esetében 2012-ben. Bár a geoparkok nemzetközi tagsági rendszere különbözik hasonló elven működő világhálózatokétól, de ez a megítélés szempontjából pozitív, hiszen itt minden egyes terület négy évre nyeri el a tagságot, és csupán a sikeres újraértékelést követően maradhat a szervezetben. Ez egyfajta „minőségbiztosítási” rendszernek tekinthető, mellyel kiküszöbölhető, hogy olyan területek is a tagok között maradhassanak, ahol a nemzetközi elvárásokkal ellentétes folyamatok zajlanak, vagy nem történik fejlődés, előrelépés a kitűzött célok és a kiegyensúlyozott működés felé.

A Novohrad-Nógrád Geopark újabb négy éves nemzetközi tagságáról szóló elismerés (Forrás: www.nngeopark.eu)
A Novohrad-Nógrád Geopark újabb négy éves nemzetközi tagságáról szóló elismerés (Forrás: www.nngeopark.eu)

A felülvizsgálatot minden esetben tapasztalt, szintén geoparkot irányító, tagságát legalább egy esetben már sikeresen megújított terület vezetője végezheti – a Novohrad–Nógrád Geoparknál 2014-ben az európai hálózat alelnöke, a norvég Gea Norvegica Geoparkot irányító Kristin Rangnes és a horvát Papuk Geoparkot vezető Goran Pavić voltak a delegált szakértők. Látogatásuk eredményeképpen a szakértők minden esetben jelentést tesznek az európai szervezet vezetősége felé a helyszínen tapasztaltakról, a tagság megújításáról pedig a Európai Geopark Hálózat Koordinációs Bizottsága dönt. A 2014-ben 118 tagú testület akkor ellenszavazat és tartózkodás nélkül ítélte meg az újabb négy éves tagságot a Novohrad–Nógrád Geoparknak, elismerve a fejlesztéseket és az előrelépéseket. A nógrádi térségben zajló szakmai munka újabb elismeréseként tekinthettünk arra is, hogy ezt követően 2015-ben az UNESCO Földtudományi Szekciója a Novohrad–Nógrád Geoparkot irányító Nonprofit Kft. korábbi irodavezetőjét, Kéri Istvánt jelölte ki az izlandi Katla Geopark felülvizsgálatára egy portugál szakember társaságában.

A mai döntéssel egy több éves folyamat végére érhet a geoparkok globális hálózata – benne a Novohrad–Nógrád Geoparkkal és a másik hazai, Bakony–Balaton Geoparkkal. A különböző bizottságok előkészítő döntései ugyanis már korábban megszülettek, így a mai napon ezek szentesítését várja Földünk 33 országának 120 területe. Amennyiben a döntés igen, úgy az UNESCO szervezetén belül átalakul a Nemzetközi Földtudományi Program olyan formában, hogy nevét Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programra változtatják, azon belül pedig létrejön a szervezet által teljes mértékben elismert UNESCO Globális Geoparkok programja. Ha a döntés megszületik, és ha az érintett geoparkra vonatkozó támogató nyilatkozatát az adott országban működő UNESCO testület a szervezet párizsi központjába megküldi, akkor a Globális Geoparkok Hálózatának minden jelenlegi tagja alanyi jogon egyike lesz az UNESCO Globális Geoparkoknak. A döntés lényegében azt eredményezi, hogy a Világörökség és az Ember és Bioszféra Programok mellett a geoparkok válhatnak az UNESCO harmadik ilyen típusú rendszerévé, a címmel bíró területek (el)ismertsége előtt pedig új távlatok nyílhatnak.

Kiemelt fotó: A somoskői bazaltorgona, mely a felette álló várral a Novohrad–Nógrád Geopark szimbóluma is egyben (Forrás: www.nngeopark.eu)