Az újpestiek ellen kezdik a rájátszást kosárlabdázóink

Hullámzó teljesítmény nyújtva negyedik helyen zárta az NB I/B zöld csoportos kosárlabda-bajnokság alapszakaszát a Salgótarjáni KSE. Következik a bajnoki címért zajló rájátszás, amelyben a tabella első nyolc helyezettje érdekelt. A salgótarjáni kosárlabdázók a negyeddöntőben az Újpest MT csapatát fogadják szombaton (2019. április 13.) 18 órától kezdődően a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, a két nyertes mérkőzésig tartó párharc első találkozóján. Dániel Tamás klubmenedzsert kérdeztük az alapszakaszról és az előttünk álló időszak elvárásairól.

Negyedik helyen zárta a csapat az NB I/B zöld csoportos kosárlabda-bajnokság alapszakaszát, de lehetett volna ez jobb is. A vége talán nem úgy sikerült, mint vártuk volna…

Nem csak a vége, hanem az eleje, meg a közepe sem. Hullámzó volt ez az évünk eddig. Azt azért hozzá kell tenni, hogy év elején volt egy elképzelésünk, amit egy “tévedés” miatt a szövetségnek keresztül kellett húznia. Két külföldi játékossal indultunk, aztán egy lett belőle, mert az engedélyek kiadásánál volt egy szabálytalanság. Mi nem hibáztunk, jóhiszeműen jártunk el, a szövetség ezt el is ismerte azzal, hogy semmilyen szankcióval nem is sújtottak bennünket.

Viszont az építkezést újból kellett kezdeni, amit nagyjából decemberre, januárra fejeztünk be, akkor állt össze az a társaság, amely a végjátékot játszotta.

Ez már nem is volt rossz. Kivéve a két záró mérkőzést.

Külföldi játékosok száma ide vagy oda, mintha egy kicsit rövid lett volna a padunk.

Részint igen, de most már minőségben és mennyiségben is megvagyunk, a társaság alkalmas arra, amire szerettük volna, hogy alkalmassá váljon: a feljebb lépésre. Ebben a kérdésben én már nem látom a problémát. Abban viszont igen, hogy nem mindig úgy készülünk fel egy-egy mérkőzésre fejben, ahogyan kellene.

Ez a fő probléma, ami miatt nem onnan kezdjük a rájátszást, ahonnan elvárt lett volna?

Persze. Most arról kellene beszélgetnünk, hogy első vagy második helyen zártuk az alapszakaszt. Ez sokon nem múlott (most sem). Egyetlen hazai mérkőzést kellett volna megnyerni a bajaiak ellen, a mai napig nem tudom, hogy mi történt. Parádésan kezdtünk, öt perc után 16 ponttal vezettünk, padlóra kellett volna küldeni, aztán 30 pontos vereséggel hazaengedni őket. Ehelyett… Nem tudom…

Nem akarok csúnyán fogalmazni, maradjunk annyiban, hogy hirtelen mindenki megriadt a lehetőségtől. Ha a bajaiakat megverjük, Újpesten sem lett volna gond és előrébb zárjuk az alapszakaszt.

A bosszankodáson kívül ez még a pályaelőny szempontjából is kellemetlen lehet a folytatásban.

Ha a debreceniek esetleg megverik a hódmezővásárhelyieket, akkor még nekünk is lehet pályaelőnyünk.

A realitás azért nem ezt mutatja.

Nem foglalkozunk ezzel. A mi utunk – amit ugye a csapat az utolsó két mérkőzésen választott magának – az, hogy az Alpokba most nem lanovkán megyünk fel, hanem gyalog, elég nagy teherrel a hátunkon. Úgy tűnik, szeretjük a kihívásokat…

Az NB I/B piros csoportjába a rájátszás döntőjébe jutó mindkét csapat felléphet majd. Döntőbe jutásnál vagy bajnoki címnél található az Alpok csúcsa?

Most nyilván azt mondom, hogy a döntőbe jutás a fő cél. Ugyanakkor azt is hiszem, említettem is már, hogy ez a csapat képes megnyerni ezt a bajnokságot. De először jönnek az újpestiek.

Akik legyőztek minket a fővárosban az alapszakasz-zárón. Bár inkább saját magunkat vertük meg…

Oda kell figyelni rájuk. Most ezen a mérkőzésen – ha szabályos, ha nem; ha sportszerű, ha nem – mindent meg fognak próbálni. Egyetlen esélyük, hogy az első meccsen megtréfálnak minket. Ha ez sikerülne nekik, a szerdai visszavágó is jól eséllyel meglenne. Ha viszont mi nyerünk, ők már nem fognak bírni ennyi meccset egymás után. Rutinosak, de tempóban nekünk bőven van előnyünk. Könyörtelenül végig kell hajtatunk őket a negyven percen, meg lesz az eredménye.

Akkor pedig figyelhetjük a nyolcadik debreceniek és az alapszakasz-győztes hódmezővásárhelyiek párharcát.

Nyilván a hódmezővásárhelyiek az esélyesebbek, ráadásul kétszer játszhatnak otthon, ha arra szükség van. Ez egy nehéz feladat lesz a debrecenieknek, de ha az NB I/A-s keretből elengedik azokat a játékosokat, akiket el kell engedni a sikerhez, akkor bármire képesek.

Négy nyertes mérkőzésre az NB I/B piros csoportja, további kettő nyertes mérkőzésre a zöld csoport bajnoki címe.

A végén elszúrtunk néhány dolgot, de a lebonyolítás módja lehetőséget ad arra, hogy mindent helyre hozzunk.

Egy kis hátránnyal, de tiszta lappal indulunk.

Első feladatként túl kell lépnünk az újpestieken, aztán rengeteg időnk lesz arra, hogy felkészüljünk az elődöntőre.

Kiemelt fotó: A Salgótarjáni KSE NB I/B zöld csoportos kosárlabdacsapata a 2018/2019-es szezonban