Az országos átlaggal közel megegyező visszaesés jellemezte tavaly a Nógrád megyei termelést

Dolgozók a Salgglas Zrt. salgótarjáni gyárában (MTI Fotó: Komka Péter)

A négy főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások első három negyedévi kibocsátása 2014-től folyamatosan bővült, a járvány hatására azonban a tavalyi év első kilenc hónapjában a termelés összehasonlító áron 9 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban kiadott összegzéséből.

A telephely szerinti adatok alapján Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye kivételével mindenütt csökkent az ipar teljesítménye. A legnagyobb arányú termeléskiesés Győr-Moson-Sopron megyét jellemezte. Nógrád megyében az országos átlagot éppen meghaladó, 9,9 százalékos volt a csökkenés a tavalyi év háromnegyedében. Emellett ugyanakkor biztató adat, hogy a szeptemberi megyei teljesítmény önmagában már közel kettő százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az egy lakosra jutó termelési érték Nógrád megyében 1 millió 232 ezer forint volt, ami az országos átlag fele. Ettől csak Békésben és Baranyában alacsonyabb a mutató.

A megyei nagyvállalatokat külön vizsgálva összehasonlító áron 16 százalékkal maradt el a termelési érték az egy évvel korábbitól. A termeléskiesés ettől is nagyobb arányú volt a textil- és bőripar, valamint a fémfeldolgozás, kohászat és a járműipar területén, ugyanakkor a gépgyártás jelentősen bővült tavaly az első kilenc hónapban 2019-hez képest, bő 20 százalékkal.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (MTI Fotó: Komka Péter)