Az országos átlag alatt teljesítettek a nógrádi érettségizők

Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Májusban és júniusban országosan 109 275 fő tett összesen 421 448 tantárgyi érettségi vizsgát. Ebből 347 163 darab középszintű, 40 775 vizsga emelt szintű volt, 33 510 esetben pedig korábbi vizsgaeredményeket számítottak be. Érettségi bizonyítványt 67 919 fő kapott, tanúsítványt eredményeiről pedig 16 951 fő vehetett kézbe – derül ki az Oktatási Hivatal frissen közétett adataiból.

Az érettségizők összesített országos átlaga 3,67 lett, egy századdal jobb, mint tavaly vagy 2016-ban. Bár az átlagok 15 évre visszatekintve egy kéttizedes sávban mozognak és legtöbbször minimálisak a különbségek, ugyanakkor 2003-ig visszamenőleg az idei eredmények voltak a legjobbak.

Az országos átlageredmények a középszintű vizsgáknál a meghatározóbb tárgyakban következőképpen alakultak. Magyar nyelv és irodalom: 3,75, történelem: 3,49, matematika: 3,15, angol nyelv: 3,76, német nyelv: 3,44, fizika: 4,21, kémia: 4,04, biológia: 3,61, informatika: 4,14.

A Nógrád megyei érettségizők egy kivétellel minden főbb tantárgyból rosszabbul teljesítettek az országos átlagnál, csak a középszintű vizsgákat elemezve.

Ez a kivétel a kémia volt – bár ezt a tárgyat középszinten mindösszesen három tanuló választotta Nógrádban. Ők viszont jól felkészültek, hat tizeddel jobb eredményt produkáltak mint az országos átlag. Minimális (egy tized vagy attól kisebb) volt az átlagbeli különbség az ország és a megye középszintű eredménye között fizikából és informatikából. Ez az a határ, ahonnan az arányaiban jóval kevesebb emelt szintű érettségi vizsgázó jellemzően jobb eredménye még az országos átlagra, vagy legalább annak közvetlen közelébe javította fel a nógrádi összesített átlagteljesítményt. A legmarkánsabb különbség negatív irányban a német nyelvnél volt tapasztalható, ebben az esetben közel négy tizeddel rosszabb átlageredményt értek el megyénk diákjai középszinten az országos átlaghoz viszonyítva.

A megyei középszintű vizsgák átlageredményei. Magyar nyelv és irodalom: 3,54, történelem: 3,28, matematika: 2,91, angol nyelv: 3,59, német nyelv: 3,08, fizika: 4,11, kémia: 4,67, biológia: 3,37, informatika: 4,05.

A salgótarjáni érettségizőket külön vizsgálva az Oktatási Hivatal adatbázisából kiderül: itt érettségizett a kémia középszintű vizsgán jól teljesítő három tanuló, a további nyolc tárgy felében rosszabb, felében jobb eredmények születtek, mint megyei átlagban. A salgótarjáni diákok a középszintű informatika érettségin elérték az országos átlagot, ezen felül magyar nyelv és irodalomból, angol nyelvből és fizikából teljesítettek jobban, mint a megyei átlag. A nógrádi diákok összeredményétől rosszabb átlagot produkáltak középszinten történelemből, matematikából, biológiából és német nyelvből. Utóbbi esetben a legmarkánsabb a különbség, a 2,96-os középszintű salgótarjáni átlag ugyanis már majdnem fél jeggyel gyengébb az országos összesített eredménytől.

Balassagyarmaton kettő – a német nyelv és a biológia -, Bátonyterenyén szintén két tantárgy – a biológia és a fizika – kivételével a salgótarjánitól is rosszabb átlagot értek el a diákok. A megyei átlagot felfelé egyértelműen a szécsényi, de leginkább a pásztói középszinten érettségizők húzták. Pásztón egyedül fizikából és informatikából vizsgáztak minimálisan gyengébb eredménnyel a diákok mint az országos átlag, hat alaptárgyból viszont a magyarországi teljesítményátlagnál is jócskán, bő fél jeggyel jobban teljesítettek – már középszinten is.

Nógrád megyében 4873 érettségi vizsgát tettek az elmúlt hónapokban a 10 legfontosabb vizsgatárgyból, 3,48-as átlageredménnyel. Salgótarjánban 2353, Balassagyarmaton 1540, Pásztón 467, Szécsényben 288, Bátonyterenyén 225 tantárgyi érettségi vizsgát tettek idén. Jeles vizsgára 1160, jó eredményre 1222, közepes teljesítményre 1361, gyenge vizsgára 1063 alkalommal volt példa, emellett 67 elégtelen teljesítményt is volt – derült ki az Oktatási Hivatal összesítéséből.