Az NB I/B felsőházában szerepel ősztől Salgótarján kosárlabdacsapata

Drámai végjátékban legyőzte a szezont a szombati estéig hazai pályán veretlenül teljesítő Vásárhelyi Kosársuli csapatát a Salgótarjáni KSE.

Kosárlabdázóink így bejutottak az NB I/B zöld csoportos bajnokságának döntőjébe, ezzel párhuzamosa elnyerték a jogot arra, hogy a 2019/2020-as szezont a B csoport felsőházában játsszák majd.

      

Az első meccs

A két nyertes meccsig tartó párharcban az alapszakasz-győztes hódmezőváráshelyiek voltak pályaelőnyben. Ughy Albert vezetőedző már a múlt szombati első, elvesztett találkozó után is azt nyilatkozta, hogy egy nyerhető meccset veszítettek el, akkor főleg a támadójáték nem működött igazán jól. Az első félidőben mindkét csapatnak voltak hullámvölgyei, de a szünetet majdnem egyenlő állásnál töltötték el a felek.

A harmadik negyedben aztán jelentősebben elléptek a vendéglátók, tíz pont fölé növelték előnyüket. Ughy Albert azonban jól nyúlt bele a meccsbe: lehetőséget adva az addig kevesebb szerepet kapott játékosainak, három pont hátrányra zárkóztak fel a vége előtt kettő perccel. A vásárhelyiek a záró percekben is jól büntetőztek, amíg tarjáni oldalon nem tudták tovább tartani a felzárkózás lendületét, így végül 82-74-el előnybe kerültek.

     

A második találkozó

Szerdán magas színvonalú mérkőzésen, a szezon egyik, ha nem a legjobb játékát nyújtva kiegyenlítették a párharcot a salgótarjániak. A lefújás pillanatáig minden labdáért harcoló kosárlabdázóink ráadásul nem egy gyengélkedő hódmezővásárhelyi csapat ellen nyertek: a vendégek a leglehetetlenebb helyzetekből is pontokat tudtak szerezni, az első félidőben mindösszesen kettő darab kétpontost és egy büntetőt hagytak ki, emellett ötven százalék felett értékesítették a hárompontosokat.

A tíz pontos hátrányt a szünetre egálra hozta fel a salgótarjáni csapat, a harmadik negyed kiegyenlített játéka után a vendégeket a negyedik játékrész első perceinek rohamával sikerült megtörni. Piukovics Bálint és Dominik Herendic extrája mellett újra meghatározó szerepet tudott játszani Joó Tamás is, de aki az SKSE játékosai közül pályára lépett ezen az estén, mindenki hozzátett a 96-81 arányú sikerhez.

      

A harmadik, párharcot eldöntő mérkőzés

A két nyertes mérkőzésig tartó párharc végkimeneteléről így szombaton este, Hódmezővásárhelyen döntöttek a csapatok. A hatodik percben, 19-6-os hazai vezetésnél talán nem úgy tűnt, hogy megtörhető a Vásárhelyi Kosársuli hazai veretlensége, de a szerdai lendületet sikerült újra elővenni salgótarjáni oldalon, sőt… Játékosaink egy 23-2-es rohammal jelezték, hogy messze nem lefutott ez a meccs. Innentől lényegében az utolsó pillanatig egyik csapat sem tudott komolyabb előnyre szert tenni, fej-fej mellett gyűltek a pontok.

Kettő perccel a vége előtt 74-68-nál az ezúttal is a mérkőzés legjobb teljesítményét nyújtó Dominik Herendic közelített egy kétpontossal, majd labdát szerzett és egy újabb közelivel 74-72-re módosította az eredményt az utolsó percre fordulva. A hazai kosárra Boinitzer válaszolt két sikeres büntetővel, majd Herendic csent el egy újabb labdát, amivel Csabák értékesített egy hárompontost, immáron egypontos előnyhöz juttatva a salgótarjániakat. A hódmezővásárhelyiek támadása ismét nem jutott el palánkra dobásig, Herendic harmadszor is labdát szerzett, majd kiharcolt egy hibát, a büntetőkből azonban csak egyet tudott értékesíteni.

Bár Varga találatával, másodpercekkel a vége előtt még egyenlítettek a vendéglátók, Ughy Albert vezetőedző időkérését követően Csabák keze azonban ismét nem remegett meg. Közvetlen a játék végét jelző dudaszóhoz értékesített közelijével megnyerte a találkozót és egyben az elődöntőt a Salgótarjáni KSE – a mérkőzés súlyához illő egységességet mutatva, örömteli csapatmunka eredményeképpen.

A Salgótarjáni KSE ellenfele a Bajai Bácska FKE lesz az NB I/B zöld csoportos bajnokság döntőjében. A fináléba jutott mindkét csapat elnyerte a jogot arra, hogy ősszel már az NB I/B felsőházában, a piros csoportban szerepeljenek.

       

Kiemelt fotó: A Salgótarjáni KSE NB I/B zöld csoportos kosárlabdacsapata a 2018/2019-es szezonban