Az internet veszélyeire figyelmeztet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

(Illusztrációs fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

Idén február 9-ére esett a Biztonságosabb internet napja, melynek fő célja az, hogy ösztönözze a lakosságot a számítástechnikai eszközök tudatos és biztonságos alkalmazására. Az ide nap témája a megbízhatóság feltárása az online világban, a programhoz kapcsolódóan pedig február 9. és 12. között, különböző témákat feldolgozva hívja fel a figyelmet az internet veszélyeire a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is. A rendőrség tanácsait a “Biztonság a fő” nevű közösségi oldalon olvashatják az érdeklődők, ahol az általános és középiskolás diákok minden nap online tesztet tölthetnek ki – a helyes megfejtők jutalomban részesülnek majd.

Az egyik kiemelt téma az onilne vásárlás, valamint az azzal járó veszélyek. Noskó Zsolt rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere a 3100.hu-nak elmondta: az internetes csalás az egyik leggyakrabban előforduló bűncselekmény, melynek az online vásárlás elterjedése miatt megyénkben is volt már áldozata.

A csalók tevékenységi köre nagyon változatos, a fizetés körüli csalásoktól a hamisított termékek árusításán át egészen az orrgazdaságig terjed.

Az egyik jellemző elkövetési mód, hogy a csalók egy olyan, keresett árut kínálnak eladásra, ami igazából nincs is a tulajdonukban, majd eltűnnek az interneten átutalt előleggel vagy a teljes összeggel. Noskó Zsolt kiemelte, az áldozattá válás megelőzhető, ha utánvéttel vásárolunk, leellenőrizzük az eladó értékeléseit, vagy megtekintés után személyesen vesszük át a terméket, és ekkor fizetünk.

Szintén csalás áldozatává válhat az, aki új termékeket sokszor jóval az átlagár alatt kínáló oldalakon próbál bankkártyával vásárolni. A bűnözők ugyanis gyakran egy webáruház álcája mögé bújva végeznek adathalász tevékenységet, és a megadott bankkártya adatokat ellopják, majd azt felhasználva az áldozat költségére vásárolnak más online oldalakon. A kapitányság bűnmegelőzési szakembere hozzátette: amennyiben lehet, fizessünk utánvéttel, azonban ha mégis bankkártyával kell fizetnünk, válasszunk egy biztonságos módot, például a PayPal-t. Kártyáink adatait pedig kizárólag a címsorban szereplő link ellenőrzése után, egy általunk ismert bank megbízható oldalán adjuk meg.

A szakértő azt tanácsolja, amennyiben az oldalon történő vásárlás regisztrációhoz kötött, használjuk a már meglévő fiókkal történő azonosítás lehetőségét, mely esetén a jelszó megadása nem is szükséges, illetve olyan e-mail címet és jelszót adjunk meg, amelyet más fiókoknál nem használunk. A bűnözők ugyanis az oldalon megadott jelszavakat, az e-mail címekkel együtt felhasználva próbálnak zsarolóleveleket küldeni. Ezekben arra hivatkoznak, hogy megszerezték az általunk használt jelszót és egyéb adatainkat, ezeket felhasználva pedig megpróbálnak pénzt, esetenként kriptovalutát követelni áldozataiktól.

Ha minden óvintézkedés ellenére becsapták vagy megkárosították, tegyen feljelentést személyesen a rendőrségen, vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon – hangsúlyozta Noskó Zsolt.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)