Az egykori bányamentők munkáját mutatja be a bányamúzeum új tárlata

Interaktív eszközökkel is kiegészített állandó tárlat nyílt az egykori bányamentők munkájáról a Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelyén pénteken.

A bányamentés története a nógrádi szénmedencében című kiállítást Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója nyitotta meg. Elmondta: a Kubinyi Ágoston múzeumszakmai fejlesztési programnak köszönhetően tavaly a földfelszíni bemutatóhely újult meg, most pedig a bányamentés történetét felidéző, interaktív elemekkel is kiegészített kiállítást nyitottak. Utóbbi főleg a fiataloknak lehet érdekes, egy animációnak köszönhetően például az 1888. évi vízbetörést is szimulálják. Akkor húsz ember rekedt a bányában, de egy sikeres akciónak köszönhetően mindannyiukat kimentették.

Shah Gabriella hozzátette: azok a látogatók, akik egészségi állapotuk vagy más gondjuk miatt nem vállalkoznak kirándulásra a földalatti kiállítóhelyre, a fejlesztésnek köszönhetően virtuálisan is megtekinthetik a régi bányavágat nevezetességeit. Az új látványossággal az intézmény múzeumpedagógiai programja is bővül.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere személyes emlékeinek felidézésével kezdte köszöntőjét, hiszen pályafutása kezdetén a bányamentőknél dolgozott műszerészként. Kifejtette: a bányászok munkájukat egymást segítve végezték. Hozzátette: a kiállítás megrendezésével egy hanyatló szakmának állítottak örök emléket a múzeum munkatársai.

Fekete Zsolt polgármester a tárlat ünnepélyes megnyitóján (Fotó és további képek: Kelet-Nógrád Közéleti Magazin | Facebook)
Fekete Zsolt polgármester a tárlat ünnepélyes megnyitóján (Fotó és további képek: Kelet-Nógrád Közéleti Magazin | Facebook)

Szabó Ferenc okleveles bányamérnök, volt bányamentő parancsnok kitért a bányamentők által használt műszerekre, felidézve megdöbbentő történeteket is pályafutása idejéből.

Shah Gabriella az MTI kérdésére elmondta: az intézményben Bányamanó képzés címmel is fut programjuk óvodás és általános iskolás korú gyerekek számára. A résztvevők a bányászok életét, legendáit ismerhetik meg, közben feladatokat teljesítve. A gyerekek általában osztálykiránduláson vesznek részt a képzésben.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: A tárlatot Szabó Ferenc okleveles bányamérnök, volt bányamentő parancsnok nyitotta meg (Fotó és további képek: Kelet-Nógrád Közéleti Magazin | Facebook)